Както съобщава  CNBC, бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в понеделник е заявил, че Брюксел трябва да отдели допълнителни ресурси за борба с руската намеса.

«Очаквам, че Русия ще се намеси в предстоящите избори за Европейския парламент през пролетта на 2019 година», заяви Расмусен по телевизионния канал  CNBC.

Според него, до следващите избори в САЩ, които ще се проведат през 2020 година, в страните от НАТО и ЕС ще има още 20 избори, и руските власти «ще направят всичко възможно», за да повлияят върху техния резултат.

Екс-секретарят на НАТО също призова Европа към по-тясно сътрудничество с американските партньори за координация и разширяване на пакета санкции по отношение на Москва.

«Единственият език, който разбира президента Путин — това е езикът на силата. А това изисква твърдост, в това число и от другата страна на Атлантика», отбеляза Расмусен.

Бившият глава на Северноатлантическия алианс също изрази желание да се въведат допълнителни санкции по отношение «близкия кръг на Путин».

Както предава телевизионният канал, неговото мнение е било подкрепено от външния министър на Литва Линас Минкявичус.

Според него, действащите санкции работят и изминалите президентски избори дават основание да се въведат нови.

«Трябва  да бъдем последователни. В Русия преминаха президентските избори, тази част от тях, която се проведе в Крим….беше незаконна», счита политикът.

Според него, «тези, които са били съпричастни към тази незаконна дейност, също трябва да станат обект на ограничителни мерки».

Линкявичус също отбеляза, че Русия ще продължи «за изпробва здравината» на международните организации в търсене на признаци на разкол и слаби места.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:https://www.cnbc.com/2018/03/19/russia-will-target-european-elections-in-2019-former-nato-boss-says.h

Тагове: ; ; ; ; ; ;