Американските власти са против енергийния проект «Северен поток 2», заяви официалният представител на Държавния департамент Хизер Науерт.

Според нея, «Северен поток 2» подкопава енергийната сигурност и стабилност на Европа.

«Той предоставя на Русия още едно средство за оказване на натиск върху европейските страни, особено върху такива, като Украйна», подчерта Науерт по време на брифинг за журналисти.

 Представителят на дипломатическото ведомство заяви също, че САЩ могат да въведат санкции срещу компаниите, работещи по изграждането на газопровода.
«Държавният департамент изгуби много време за преговори с партньорите и съюзниците ни отвъд океана, за да им обясни последствията от  CAATSA.
Компаниите, които работят в руския енергиен тръбопроводен сектор, могат да попадат под ограничителни мерки», отбеляза Науерт.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа през лятото на 2017 година закон «За противодействието на противниците на Америка чрез санкции»  (CAATSA) срещу Русия, Иран и КНДР.
Неговото изпълнение започна в края на януари 2018 година.
По-рано се съобщи, че главата на МВнР на Германия Зигмар Габриел по време на Мюнхенската конференция по сигурността заяви, че Русия се придържа към правилата и изискванията на германските регулатори при реализирането на проекта «Северен поток-2».
«Русия се придържа към всички правила, които са от нашите регулатори при изграждането на «Северен поток-2″. Не бива да променяме правилата в движение», заяви той.
По-рано канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че Германия счита газопровода «Северен поток-2» за икономически проект, който не носи заплахи.
Водещият експерт от Фонда за национална енергийна сигурност на Русия Игор Южков коментира за НСН ръста на експорта на руския газ.
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;