НАТО трябва да се противопостави на скритите атаки на Путин чрез нова доктрина на войната, пише в статията си бившият министър на външните работи на Великобритания Уилям Хейг за  The Daily Telegraph.
Според него, киберпространството е идеална сива зона за Москва, която й дава възможността да провежда «атаки без сянка» и да не признава при това за тяхното извършване.
 Масираната кибератака над Естония през 2007 година, например, парализирала банките, министерствата, теле- и радиокомпаниите, при това всичко това без да бъде обявявана война, пише изданието.
Руските операции в Украйна включвали координирана работа в социалните мрежи и въоръжени групировки като нов начин да се нахлуе в страната без това да бъде обявявано, се твърди в статията.
Някои други страни все още не горят от желанието открито да признаят, че руските хакери са направили това и с тях, пише Хейг.
 НАТО вече признало, че настоящото положение изисква ново мислене.
Алиансът е готов да обсъди методи за воденето на хибридна война по време на срещата на върха през юли, казва екс-министърът.
Военният блок вече изостава в тази игра, твърди Хейг.
Смелият поглед върху този проблем означава преди всичко признание за мащабите на войната, за да могат демократичните общества да осъзнаят, че трябва да действат.
 Алиансът е длъжен да възложи на своите експрерти да изработят нова доктрина за воденето на хибридна война и за «укрепят» НАТО, поставяйки го в служба на тази доктрина, продължава изданието.
Например, член 5 от устава на НАТО задължава всички участници в блока да помагат един на друг в отбраната в случай на въоръжено нападение.
Но какво ще стане, ако нападението се изразява в нарушаване работата на жизнено важните служби, в загадъчни изключвания на средствата за връзка, в милиони съобщения в социалните мрежи, дискредитиращи въоръжените сили на страната, а и в хора без униформи, които извършват рейдове през границата, пише екс-министърът.
От всички това е видно, че НАТО се нуждае от напълно нова концепция по отношение на атаката и отбраната, а също от нов член — 5б — за подкрепа на тази концепция.
Новата доктрина би дала ясно да се разбере, че използването на хибридните и необявени атаки ще провокира колективен отговор от страна на алианса.
По такъв начин 29-те страни-членки на блока ясно биха намекнали, че ще се подкрепят взаимно в тези случаи, когато нещата опират до обрана в киберпространството, в СМИ и в други сфери.
При необходимост всички те заедно биха могли да реализират ответни мерки, в това число кибератаки над Русия.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:https://www.telegraph.co.uk/news/2018/03/19/nato-must-confront-putins-stealth-attacks-new-doctrine-war/

 

Тагове: ; ; ; ;