Жителите на Киев не подкрепиха инициативата да бъде преименуван площад «Лев Толстой» с името «Eвгений Чикаленко», това следва от данните от обсъждането, публикувани на  сайта на градската администрация.

Жителите на Киев  са участвали в гласуването по повода от 18 януари до 18 март.

В гласуването на взели участие над 3 хиляди човека. Против преименуването са били 1 813 човека, проектът за преименуването е бил подкрепен от 1 279 човека.

 

 През май 2015 година в Украйна влезе в сила приетият от Върховната рада закон «за осъждане на комунистическия и нацисткия режими», забраняващ пропагандата на съветската символика.
Законът предполага, в частност, преименуването на градове и улици, назовани в чест на съветски държавни дейци.
По-рано Институтът за национална памет публикува списък, в който влязоха 520 исторически личности, чиято дейност попада под действието на закона за «декомунизацията», и по тази причина техните имена трябва да изчезнат от географските наименования.
Лев Толстой е известен руски писател.
Той умира на 82-годишна възраст през 1910 година, а Великата октомврийска революция избухва и побеждава през 1917 година.
Евгений Чикаленко  (1861-1929) е украински меценат, публицист, агроном и земевладелец, от 1920 година живее в емиграция.
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;