Президентът на Украйна Петр Порошенко нарече незаконни изборите за президент, които Русия проведе в това число в «окупирания Крим».

Както пише  «Украинская правда», той е заявил това в своето обръщение чрез видео, публикувано във Фейсбук от неговия прессекретар Святослав Цеголко.

«Изразявайки се чрез известния руски фразеологизъм, това е невежа, негодна работа», казал Порошенко».

Той подчертал, че Украйна ще засили своите действия, в това число в международните организации и съдилищата за «прекратяване на грубото нарушение от окупационните власти на правата на човека в Крим».

«Трябва да направим списък на лицата, които са планирали, съдействали, организирали, агитирали или участвали в дръзкия изборен процес в Крим, и да го представим за засилване на санкциите срещу окупационната руска власт», добави Порошенко.

Според него, върху жителите на Крим е бил извършен огромен натиск, «за да участват те в незаконното гласуванe».
«Тях са ги заплашвали, принуждавали, примамвали са ги с подаръци», каза той.
Украинският президент подчерта, че нито фиксираният общ брой гласували, нито «нарисуваният резултат» не съответстват на реалната активност на жителите на полуострова.
Според него, публикуваните официални данни са нищо друго, а само «фалшификация, която Кремъл сега ще използва в хибридната информационна война».
Порошенко постави под съмнение легитимността на всички президентски избори в Русия, а не само в Крим.
«Това като цяло беше политически фарс, който няма нищо общо с изборите в демократичното разбиране на този процес.
Това беше избор без избор, без реална политическа конкуренция, без свобода на словото, без равни възможности», добави Порошенко.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://www.pravda.com.ua/rus/news/2018/03/19/7175064/

Тагове: ; ; ; ;