Преходният период се планира за периода от 29 март 2019 година до 31 декември 2020 година и има за цел смекчаване на последствията от Брекзит за Британия, както и за ЕС.

ЕС и Великобритания постигнаха споразумение за преходния период след Брекзита.

Това заяви главният преговарящ на ЕС за Брекзита Мишел Барние на пресконфренция с британския министър по въпросите за Брекзита Дейвид Дейвисън в Брюксел, съобщава Европейская правда в понеделник, 19 март.

Преходният период е обозначен за периода от 29 март 2019 до 31 декември 2020 година и е предназначен за смекчаване на последствията от Брекзита както за Британия, така и за ЕС.

В този период Великобритания може да се ползва от всички права на страна-членка на ЕС, оставайки в единния пазар, но няма да може да участва в процеса на вземането на решения в Европейския съюз.

Лондон също ще може да води преговори и да подписва търговски споразумения за времето на преходния период.

Премиерът на Британия Тереза Мей и нейните колеги от страните от ЕС ще подпишат условията на споразумението още тази седмица на срещата на върха на ЕС.

По-рано се съобщи, че главата на Европейския съвет Доналд Туск е изпратил до лидерите на страните от ЕС стратегия за бъдещите отношения с Великобритания след Брекзита.

News Front

 

 

Тагове: ; ;