Турският президент Реджеп Тайип Ердоган категорично отхвърли критиките на Вашингтон към военната операция на Анкара срещу сирийски кюрдски милиции в Северозападна Сирия, като призова САЩ да уважават Турция, предаде АФП.
Изказването на Ердоган бе направено, след като Държавният департамент изрази вчера «дълбоката си загриженост» за съдбата на цивилните в сирийския град Африн — крепост на кюрдските милиции Сили за защита на народа, която в неделя бе превзета от турските сили.
Къде бяхте, когато ние споделихме с вас нашите безпокойства, когато ви предложихме да отстраним терористите заедно?, каза Ердоган в реч в Анкара.
Ако ние сме ваш стратегически партньор, тогава трябва да ни уважавате, трябва да вървите редом с нас, заяви турският президент.

Военната операция, която Анкара предприе на 20 януари в района на Африн, засили напрежението между САЩ и Турция, отбелязва АФП.
Докато Турция разглежда Силите за защита на народа като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия /ПКК/, САЩ предоставиха оръжие и обучаваха сирийските кюрдски бойци, виждайки в тях съюзник в борбата срещу джихадистите от «Ислямска държава».
От една страна, вие казвате, че Турция е ваш стратегически партньор, а от друга — сътрудничите с терористите, посочи Ердоган.

Вие се опитахте да ни измамите, обвини Ердоган. Ние поискахме да купим от вас оръжие, вие не пожелахте. Но вие дадохте безплатно оръжие и муниции на терористите. Какъв вид партньорство е това, каза турският президент.
Напрежението между Анкара и Вашингтон има риск да се засили още повече. Ердоган увери вчера, че смята да разшири военната операция срещу Силите за защита на народа и към други градове в Северна Сирия, включително Манбидж, където са разположени стотици американски военнослужещи.

БТА

Тагове: ; ; ;