Експертите по сигурността предупреждават, че ако британската енергийна система бъде подложена на кибернетична атака или излезе от строя в резултат на слънчева буря, градовете във Великобритания ще станат необитаеми буквално само за няколко дни, а анархията ще залее страната само в резултат на четири НЕхранения, пише The Daily Telegraph.

Съвременният живот толкова силно зависи от електричеството, че неговото продължително отсъствие бързо ще доведе до липсата на вода, гориво, банкова система, транспорт и линии за връзка, което ще хвърли страната в каменния век, отбелязва британското издание.

Съответното предупреждение се появи няколко седмици след изявлението на министъра на отбраната на Великобритания, който твърдеше, че Русия шпионира енергийната инфраструктура на Обединеното Кралство и може да провокира «хиляди, хиляди и хиляди» смърти, отрязвайки всички източници за енергоснабдяване.

Експертите по енергийна сигурност считат кибератаката за една от поредицата опасности, способни да предизвикат изключване на електроенергията за дни, седмици и повече върху значителни територии в пределите на страната или дори на континента.

Според изследователите от Центъра за изучаване на екзистенциалния риск в Кемрджския университет Юлиус Вайцдьорфе, подобен риск «e много реален за Великобритания», но той бива игнориран.

Подобен сценарий може да се реализира по всяко време, дори утре, убеден е ученият.

«Много хора, в това число в правителството, абсолютно не си представят какво ще означава за нас загубата на електричество дори само за седем дена», предупреждава Вайцдьорфе.

Предишните изследвания на службите за сигурност във Великобритания показаха, че са достатъчни четири пропуснати хранения на хората, за да се потопи старана в анархия, понеже ще избухне мародерство.

Общественитя ред ще бъде нарушен, когато хората изядат всичко, което имат в хладилниците и бюфетите, подчертава ученият.

Освен кибератаките и рискът от изключване на енергосистемата, много опасни са екстремалните природни условия, електромагнитният импулс от детонацията на ядрен заряд в атмосферата и терористичните атаки в ключовите места от инфраструктурата.

Един от най-разрушителния риск, според учения, са слънчевите бури.

Геомагнитната буря през 1859 година, известна като «Събитието Керингтън», доведе до това, че операторите на телеграфа съобщиха за искри, излизащи от апаратите им.

Днес подобен слънчев щурм може да доведе до разрушаване на електрическите системи, отбелязва изданието.

Съвременният живот напълно зависи от електричеството.

Хората така са привикнали към изобилието на стоки и услуги, които могат да получат само с едно помрадване на пръста, ще не са готови за обратното.

Без електричество съвременният живот би спрял.

Един от най-сериозните проблеми е в това, че водоснабдяването и канлизацията зависят също от електричеството.

Без електроенергия градът ще се превърне в непригоден за обитаване само за няколко дена.

Горивото също ще свърши бързо, а това означава, че транспортът ще спре, а снабдяването на магазините, болниците и обществените учреждения ще се прекрати.

Правителството няма да може да каже на хората какво се случва, защото няма да работят интернет, телефоните и всички останали мрежи за комуникация, завършва  The Daily Telegraph.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.telegraph.co.uk/news/2018/03/17/britain-four-meals-away-anarchy-cyber-attack-takes-power-grid/

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;