«С убедителната си победа Путин получи желаемото електорално шоу. Докато той замисля следващата си крачка, можем да очакваме ръст на напрежението в отношенията му със Запада», пише  The Washington Post.

Според изданието, няколко седмици преди гласуването руският президент практически не е участвал в предизборната кампания и не е споделял детайлно за провеждането на важни реформи.
Но той «наистина доведе руснаците до екстаз с демонстрацията на новото фантастично оръжие».
Паралелно с това държавните телевизии «засилиха нажежаването, съобщавайки за заплахите, които представляват САЩ и техните съюзници.
«Общото послание бе следното: Русия е подложена на нападение, за оцеляването й е нужен силен лидер», се посочва в статията.
В близките месеци руският президент трябва да определи състава на правителството, отчитайки конюнктурните интереси на управляващия елит.
Според аналитици, пише изданието, на фона на тази продължаваща вътрешна борба за вътрешнополитическия курс Путин е заинтересован от изостряне на конфликта със Запада.
По време на изборите през 2012 година Путин «ожесточи антиамериканската си риторика».
Представителите на САЩ твърдят, че това е «хитър ход», те очакваха, че веднага след преизбирането си руският президент «ще намали градуса».
Но тогава тези очаквания не се оправдаха, едва ли ще се оправдаят и сега, твърди изданието.
 «Ръстът на напрежение зад граница помага на Путин да укрепи властта си в родината. Консолидацията на властта ще му помогне, имайки предвид, че вътре в управляващия елит нараства борбата за приемствеността», се отбелязва в статията.
Теоретически, след победата на изборите нищо не може да попречи на Путин да управлява до 2024 година.
Но какво ще се случи след това, пита изданието.
Аналитиците считат, че той ще поиска по-дълго да остане на власт.
Вероятно Путин ще последва примера на председателя на Китай Си Дзинпин и ще отмени ограничаването на срока на пълномощията си.
Не е изключено той да заеме специално създаден пост на национален лидер по маниера на иранския аятолах, счита The Washington Post.
 Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://www.washingtonpost.com/world/europe/with-putins-re-election-expect-rising-tensions-with-the-west/2018/03/18

Тагове: ; ; ;