На президентските избори в Русия Владимир Путин си обезпечи безапелационна победа, благодарение на Британия, пише The Times. Както заяви прессекратарят на изборния щаб на Путин Андрей Кондрашов, конфронтацията с Лондон по повод отравяне на бившия руски агент Сергей Скрипал е съдействала за по-високия процент на гласувалите.
 65-годишният Путин, според предварителните данни, събра над 76 % от гласовете, макар изборите да бяха помрачени от съобщения за сбивания. Два часа преди затваряне  на изборните секции гласувалите бяха почти 60 %.
Според Кондрашов, негодуванието на руснаците във връзка с реакцията на Британия за отравянето на Скрипал в Солсбъри ги е подтикнало да тръгнат към изборните секции.
Както той подчерта, преди няколко дена социолозите са очаквали, че гласувалите ще бъдат 50-60 %, но сега се вижда, че главно в резултат на Великобритания са гласували повече хора.
Прессекретарят на изборния щаб на Путин отбеляза също, че необоснованите обвинения са сплотили руския народ и са го обединили около «центъра на силата».
«Центърът на силата — това без съмнение днес е Путин. Благодаря на Британия, че сама направи толкова високо гласуването на изборите, за което и самите ние не сме мечтали», каза Кондрашов.
Самият Путин след победата на изборите заяви за атаката над Скрипал следното:
«Да се допуска, че Русия е извършила това нападение — това са глупости, това е бълнуване, това е нонсенс»
  Няколко часа по-рано главата на МВнР на Британия Борис Джонсън заяви, че Кремъл е създавал запаси от нервно-паралитичното вещество «Новичок» от времето на разпада на СССР.
Както считат експертите, това изявление може да стане прелюдия към следното: надзорният орган за химическото оръжие да извърши инспекция на руските лаборатории, пише The Times.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.thetimes.co.uk/article/vladimir-putins-landslide-election-victory-thanks-to-britain-595nnt085

Тагове: ; ; ; ; ;