Световните лидери започнаха да поздравяват Владимир Путин за спечелването на президентските избори в Русия. Сред тези, които вече направиха това са председателят на Китайската народна република Си Дзинпин и лидерът на Казахстан Нурсултан Назарбаев.

«Руският народ показва сплотеност»

Китайският президент Си Джинпин изпрати поздравителна телеграма до Владимир Путин, в която отбеляза безпрецедентно високото ниво на руско-китайските отношения и изрази готовност за по-нататъшното им развитие.

Си Дзинпин каза, че отношенията между Москва и Пекин са станали «пример за международни отношения от нов тип, основани на взаимно уважение, равенство и взаимноизгодно сътрудничество».

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев поздрави руския си колега по телефона, съобщиха от пресслужбата му.

На свой ред Раул Кастро изпрати Владимир Путин «топло послание», това сподели посланикът на Куба в Москва Херардо Пенялвер. Кубинският лидер нарече победата на руския президент убедителна.

Азербайджанският президент Илхам Алиев поздрави Путин за спечелването на изборите с телеграма.

«Тази победа показва Вашия висок политически авторитет  и активната подкрепа за Вашия курс, насочен към осигуряване на стабилност, законност и ред в страната, осъществяване на мащабни реформи, прилагане на дългосрочни социални програми, които допринасят за благосъстоянието на хората», гласи текстът.

Поздравления за Путин във връзка с победата бяха изпратени и от президента на Сърбия Александър Вучич и от ръководителя на правителството Ана Бърнабич.

Сигурен съм, че с изключителния си талант на лидер с ясна визия и силна воля, както и с отговорността и ангажираността да работите, ще продължавате да постигате успехи при решаването на всички важни въпроси за Русия и за изпълнението на плановете за по-нататъшното цялостно развитие на страната», каза Вучич, който благодари на Путин за приноса му за укрепване на двустранните връзки и защита на териториалната цялост на Сърбия.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро изрази увереността си, че преизбирането на Владимир Путин свидетелства за «демонстрацията на патриотизъм, високо политическо съзнание» на руснаците и за «дълбоката им привързаност към демокрацията».

Президентът на Абхазия Раул Каджимба отбеляза, че резултатите от изборите показват доверието на руснаците към курса на Владимир Путин.

«Икономиката беше съществено модернизирана, голямо внимание беше обърнато на развитието на социалната сфера, на сигурността и военния капацитет и на защита интересите на Русия на международната сцена.» Поздравявам ви, Владимир Владимирович, успехът на вашата упорита работа е в полза на народа на Русия «, пише в поздравлението.

Действащият държавен глава на Русия Владимир Путин спечели над 76% от гласовете на изборите.

В същото време той постави рекорд в кариерата си за политическа подкрепа на гласоподавателите — за него гласуваха 54,4 милиона граждани, което е с 5,1 милиона повече в сравнение с 2004 година.

News Front

Тагове: ; ;