Тереза Мей не назова имената на конкретни руснаци, по отношение на които ще бъдат приети санкции, само спомена, че ще предприеме твърди мерки по отношение на корумпирания елит.

Но в Лондон живеят немалко богати руснаци, които имат връзки с Путин, съобщава CNN.

Подробности от кореспондента Иса Суарез.

От балкона на този пентхаус с три спални се открива прекрасен изглед към някои от най-известните забележителности на Лондон — той се намира буквално на две крачки от главните правителствени сгради на Великобритания.

Неговият собственик, по данни на борците с корупцията — е един от високопоставените чиновници на Кремъл, съветник на руския президент Владимир Путин.

РЕЙЧЪЛ ДЕЙВИС ТЕКА, глава на правозащитния отдел на Amnesty International: Както разбираме, този дом струва  11,4 милиона фунта.

А официалната заплата на човека, който, по наши данни, е собственик — е само 112 хиляди фунта за година.

Чиновникът не е бил обвинен за никакви престъпления.

Миналата година той заявил, че е направил пари от бизнеса преди да влезе в политиката.

ИСА СУАРЕЗ, кореспондент на CNN: Т.е. вие считате, че в Лондон имат недвижими имоти и много други хора, свързани с Путин и Кремъл?

РЕЙЧЪЛ ДЕЙВИС ТЕКА: Разбира се.

Тези хора съхраняват парите си в Лондон вече 15 години, те са част от живота на този град. Сред техните активи са — футболният клуб «Челси» и вестник  The Evening Standard: всичко това принадлежи на олигарси, имащи връзки с Путин.

ИСА СУАРЕЗ: Вие вече ни казахте, че те лесно хвърлят пари из цял Лондон? За какво говори това?

РЕЙЧЪЛ ДЕЙВИС ТЕКА: Лондон всъщност се превърна в развлекателно място за корумпираните богаташи, които си търсят безопасно място, за да скрият там своите пари.

ИСА СУАРЕЗ: За какви суми става дума? Това е площад Белгрейв, едно от най-скъпите места в Лондон, който някои вече наричат «Червения площад», намеквайки за това, че тук много руски олигарси са си закупили недвижими имоти.

По данни на  Transparency International, в Лондон се е развил цял сектор за услуги за богати руснаци, опитващи се да скрият парите си във Великобритания.

РЕЙЧЪЛ ДЕЙВИС ТЕКА: Има и пиар-агеции, благодарение на които може да се поправи развалената репутация, има юристи, счетоводители, финансисти, които могат да помогнат да се прехвърлят средства в Лондон — почти без никакви излишни въпроси.

Руските капитали помогнаха на Лондон да постигне статуса на световен финансов център.

Градът се превърна в убежище за руски политически бежанци.

В този магазин в самия център на Челси продава вино на членовете на висшето общество бизнесменът Евгений Чичваркин.

Според думите му, той е бил принуден да напусне Русия през 2008 година.

ЕВГЕНИЙ ЧИЧВАРКИН: Други страни трябва да подкрепят персонални санкции по отношение на Путин и неговите приятели  — не срещу цялата страна, а именно срещу конкретни лица.

След атаката започна да расте подкрепата — да се увеличава вероятността от приемането на нов законопроект, в който чуждестранните чиновници, замесени в корупция, да бъдат наказвани чрез замразяване на активите и лишаването от визи.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: CNN

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;