Заради антируските санкции САЩ ще изгубят индийския военен пазар.

Пентагонът е в паника!
САЩ настъпиха собствената си опашка: заради антируските санкции, обявени от Тръмп, американският отбранителен комплекс в най-близко време може завинаги да изгуби индийския въоръжен пазар.

Започнайки от 29 януари тази година, Държавният департамент на САЩ започна въвеждането на санкции в съответствие със закона «За противодействие на противниците на САЩ чрез санкции», който бе приет през юли 2017 година.

Той предполага, че «за намеса в изборите в САЩ през 2016 година и продължаващата военна намеса в Украйна и Сирия», на санкции ще бъдат подложени не само редица руски военни предприятия, но и техните задгранични партньори.

Според представителя на Държавния департамент на САЩ Хезер Науерт, правителствата на всички страни и чуждестранни компании са били публично уведомени, че за сделки с руски предприятия от ВПК ги очакват санкции от страна на Вашингтон.

Когато законът CAATSA се обсъждаше в Сената, той не бе приет еднозначно по време на всички слушания.

Например, сенатор Томас Котън, тясно свързан с Тръмп, отбеляза:
«Имам някои опасения по повод вероятните непредвидени последствия за страните, които по различни исторически причини все още имат руска техника.

На тях ще им е трудно да се избавят от руското въоръжение».

Предупреждението не беше чуто.

Затова пък сега, когато законът започна да действа, самите американски военни започнаха да бият тревога.

Както съобщава индийското издание «ZEE NEWS», Вашингтон е крайно заинтересован от разширяване на военното сътрудничество с Индия, но, според един високопоставен представител на военното ведомство в САЩ, «не можем да очакваме, че Индия рязко ще прекрати използването на руската военна техника», защото «70 % от тяхната военна техника е руска».

Действително, военно-техническото сътрудничество между Русия и Индия се задълбочава с всяка изминала година.

То включва съвместно проектиране и разработка на системи за въоръжения, обмяна на технологии в най-различни области, включително авиационно-космически разработки.

Индия поръча от Русия 4 далечни бомбардировачи Ту-22М3, 6 самолети Ил-76, 80 вертолети Ми-17В5, 12 зенитни ракетни системи С-400 «Триумф», две атомни подводници «Акула-2».

По програма «Make in India» се планира производството на над 1000 танка  Т-90С и 200 вертолети Ка-226.

Реализирането на руско-индийския проект за модернизирането на изтребителите МиГ-29 се оценява на 900 млн долара.

Активно е сътрудничеството по свръхзвуковата противокорабна крилата ракета BrahMos, по изтребителя от пето поколение, по програмата  Су-30МКИ и по тактическия транспортен самолет Ил.

Целият пакет договори между Москва и Делхи в областта на въоръженията се оценява на над повече от 35 млрд долара.

Индийският ВМФ понастоящем е комплектуван на 80 % с руско оборудване, ВВС — на 70%.

В сферата на военното сътрудничество между Русия и Индия са сключени над 20 междуправителствени сделки, чийто програми са планирани до 2020 години.

Дори ако допуснем, че ръководството на Индия реши да се подчини на санкционния ултиматум, който Вашингтон смята да обяви на Делхи за сътрудничеството с Русия, то от това очевидно нищо няма да излезе.

Неустойката по всички въоръжени договори, която би се наложило да бъде изплатена, ще се окаже непосилна за бюджета на такава икономически развита страна като Индия.

Индия, независимо от натиска на САЩ, в момента няма намерение да се отказва от сътрудничеството си с Русия.

Страната планира не само оръжейни сделки, но и провеждането на съвместни военни учения.

Но след ултиматума на САЩ Индия вероятно почти ще затвори военни си пазар за САЩ.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ;