Цяло поколение не познава Русия без Владимир Владимирович Путин начело. А все повече лидери, сред които американският президент Доналд Тръмп, подражават на неговия националистически, обсаден манталитет.
Решителните някога руски медии са се умълчали. Кремълската пропаганда днес има световна публика чрез влиятелните мрежи РТ и «Спутник».
Все пак, макар външно да изглежда неуязвим, Путин има причини да се тревожи.
Кремъл се нахвърля срещу провежданите напоследък разследвания за корупция от опозиционния лидер Алексей Навални, страхувайки се, че те могат да предизвикат обществени вълнения. А битката за наследяване заплашва да предизвика  вредни разцепления в близкото обкръжение на Путин.
Междувременно разочарованите младежи в Русия може да се обърнат срещу него. Някои се присъединяват към протестите на Навални; други просто няма да си направят труда да гласуват, тихомълком подкопавайки властта му.
В момент, когато Путин се сблъсква с предизвикателства у дома, очаквайте още тупане в гърдите от страна на Русия в чужбина.
«За него международната среда преди всичко е инструмент за управляване на тези вътрешни предизвикателства», каза директорът на института «Кенан» във Вашингтон Матю Роджански. «Той може да обяви нещо от рода на намесата в Сирия или нещо в постсъветското пространство.»
А след като отново бъде избран, Путин вероятно ще продължи отношенията със САЩ на Тръмп в стила на Студената война.
Русия смята, че разследването за предполагаема намеса в изборите в САЩ е скалъпено, но също така го възприема като  знак, че Русия отново е значима и че американците са обсебени от мисълта да я отслабят на всяка цена.
«Отнасят ли се САЩ към Русия като към равна? Приемат ли Русия сериозно? Това е изключително важно мерило» за руснаците, каза Роджански.

«Те не се съизмерват с Китай.»

Откакто водещ американски дипломат беше записан да дава указания на украински опозиционни фигури, руснаците са убедени, че Вашингтон е предизвикал конфликта в Украйна, като се е намесил в задния двор на Русия, и че Америка носи отговорност за последвалите боеве. Те са отнели живота на хиляди хора, а конфликтът остава нерешен.
Присъединяването на Крим от Русия накара САЩ и Европейският съюз да наложат санкции, което значително повиши популярността на Путин.
Крим е представян като най-голямата победа на Русия в епохата на Путин — възстановяване на могъществото и поправяне на историческите неправди. За да е ясно посланието в Русия, изборите на 18 март се произвеждат на четвъртата годишнина от анексирането.
Последния път, когато Путин се изправи пред избирателите, победата му също беше сигурна, но позициите му бяха по-нестабилни. Движение, оглавявано от Навални, беше изкарало много хора по улиците на Москва и други големи градове, а образованата средна класа беше ядосана от назадничавите възгледи на Путин.
Оттогава Навални многократно беше арестуван и не му е позволено да се кандидатира за президент заради присъди, смятани за политически мотивирани.

Други опозиционни фигури също са извадени от строя — като някогашния милиардер Михаил Ходорковски, който прекара 10 години в затвора заради обвинения в данъчни измами, смятани за наказание за политически амбиции. Сега той живее в чужбина.
Междувременно проблемите на Русия продължават.

Путин почти не си дава труд да води кампания. Когато го прави, обещава по-светло бъдеще, косвено признавайки, че настоящето не е бляскаво.
Обещава по-високи заплати и пенсии — около 20 милиона руснаци сега живеят под официалния праг на бедността, който е 180 долара на месец. Иска по-добро здравеопазване, за да увеличи продължителността на живота от 73 години — тя е с няколко години под европейските нива.

Неотдавнашните неуспехи при космически изстрелвания привличат вниманието към проблемите с изпитващата трудности авиокосмическа промишленост, която някога беше голямата съветска гордост, и той иска Русия да навакса в роботиката и изкуствения интелект.

«Меко казано, Путин ще има доста работа през следващия си мандат», каза Колесников.

Най-вече, трябва да гарантира, че страната му може да го надживее.
Политологът Дмитрий Орешкин попита: «Рано или късно Путин няма да го има, а тогава какво ще правим с Русия?» /БТА/Асошиейтед Прес

Тагове: ; ;