Русия гласува в неделя, за да преизбере Владимир Путин за президент  — ако изключим огромна изненада — след кампания без интрига, която имаше за цел най-вече да осигури задоволителна избирателна активност и завършва в обстановка на изключително високо напрежение със Запада.

Британските санкции в реакция на отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал в Англия засилиха усещането за нова Студена война, което се възцари след връщането на Путин в Кремъл през 2012 г., на фона на сирийския конфликт, украинската криза и обвиненията за руска намеса в президентските избори в Съединените щати.

Докато в Лондон Тереза Мей нарече «трагичен» пътя, по който е поел руският президент, той завършваше в сряда своята минималистична предизборна кампания с посещение в Крим — украинският полуостров, който ще гласува за първи път на руски президентски избори в неделя — точно четири години след като бе анексиран от Москва.

«С вашето решение вие възстановихте историческата справедливост, която бе нарушена по съветско време», се обърна Путин към свои привърженици в Севастопол на концерт в негова подкрепа. «Вие показахте на целия свят, че това е истинска, а не фалшива демокрация.»

На 65 години, 18 от които начело на Русия, президентът е най-дълго управлявалият руски или съветски лидер след Йосиф Сталин. Той се готви за комфортен във вътрешен план четвърти мандат.

От полуостров Камчатка на изток до анклава Калининград на запад, 107-те милиона избиратели в огромната страна, чиято територия се простира в 11 часови пояса, ще почнат да гласуват навсякъде в 8 ч. местно време. Това означава, че първите избирателни секции най на изток ще отворят в 20 ч. по Гринуич (22 ч. българско време) в събота, а последните ще затворят в 18 ч. по Гринуич в неделя (20 ч. българско време).

Тибо Маршан от Франс прес

Тагове: ; ; ; ;