Владимир Путин и неговата Русия днес изглеждат по-непобедими от когато и да било през 18-те му години на власт.
Откакто Путин се яви последния път на избори през 2012 г., руснаците нахлуха в Украйна, присъединиха Крим, засипаха с бомби Сирия, бяха обвинени в намеса в президентските избори в САЩ и заявиха, че имат страховит нов ядрен арсенал.
«Никой не ни слушаше. Послушайте ни сега», каза той по-рано този месец, хвалейки се с тези оръжия.
Путин отново ще бъде преизбран за президент с категорична победа на 18 март. Така че защо въобще си прави труда да произвежда избори?
Той презира демокрацията като объркана и опасна, но жадува за легитимността, която дават изборите. Нуждае се от ясно доказателство, че руснаците имат нужда от него и от виждането му за велика сила повече, отколкото от тревогите им за свободите, които потиска, ширещата се корупция, която не е премахнал, санкциите, които е предизвикал с действията си в Крим и Украйна.
«Всеки автократ иска любов», каза анализаторът Андрей Колесников от московския център «Карнеги», а Путин получава тази любов «от голямата подкрепа на изборите».
Путин, който се очаква да спечели около 80 процента от гласовете, още повече ще затвърди властта си в Русия — нещо като цар с демократично лустро.
През 14-те си години като президент и 4-те години като министър-председател на най-голямата страна в света Путин промени образа на Русия на световната сцена, укрепи властта над нейната политика и икономика и прати в затвора противници.

Той предложи убежище на Едуард Сноудън, потуши екстремизма в отдавна размирната Чечения, беше домакин на изключително скъпи Олимпийски игри и спечели правото да организира Световното първенство по футбол тази година.

Сега той е на 65 години и не планира да се оттегли скоро.

Анджела Чарлтън и Наира Давлашян от Асошиейтед прес/БТА

Тагове: ; ;