Уверен в преизбирането на Владимир Путин, Кремъл прави всичко възможно, за да бъде избирателната активност в неделя, единственият верен барометър на тези избори, колкото може по-висока. От началото на кампанията медиите обобщават целта му с формулата «70-70»: 70 процента участие и 70 процента подкрепа за Путин.

Целта оправдава всички средства. Независимият вестник «Новая газета» цитира студенти в няколко руски града, принудени да се регистрират в избирателните списъци под заплахата за «проблеми на изпитите или дори изключване» от университета.
В други градове избирателните секции ще отворят по-рано, за да могат работници да гласуват, преди да отидат на смяна.

През февруари всекидневникът РБК, цитирайки три източника от президентската администрация, писа за един особено съмнителен правителствен проект за стимулиране на чиновниците и работниците в големите предприятия да гласуват. Според двата вестника обаче не е дадена никаква препоръка как да се гласува.
«Тази предизборна кампания е различна от предишните, най-вече защото е ясно, че на най-високо равнище е взето решение да бъдат избягвани измами», потвърждава Андрей Бузин, който прогнозира, че няма да станем отново свидетели на «масовите фалшификации от 2007 и 2011 г.».

Не по-малко от 40 000 камери за видеонаблюдение ще бъдат монтирани в избирателните секции, за да бъдат предотвратени измами, подчертава той, уточнявайки обаче, че тази мярка ще бъде приложена в големите секции и «не се знае какво ще се случи в малките».

Близо 1400 чуждестранни наблюдатели са акредитирани според избирателната комисия.
Въпреки усилията на Кремъл обаче е прогнозирана избирателна активност под очакванията. Според Степан Гончаров от независимия социологически център «Левада» се очаква да гласуват «между 57-58 и 67-68 процента» от избирателите, «т. е. колкото на предишните избори», докато ВЦИОМ дава 63-67 процента.
В интервю за американската телевизия Ен Би Си миналата седмица Владимир Путин каза, че не иска да променя конституцията, за да се окопае във властта. Това означава, че този четвърти мандат ще е последен за него и мнозина експерти смятат, че руският президент ще се посвети през него основно на това да определи и подготви, своя приемник. /БТА/Тибо Маршан от Франс прес

Тагове: ; ; ; ;