Бившият полковник Сергей Скрипал е задържан от ФСБ през 2004 година по обвинение в държавна измяна.

Тогава е установено, че Скрипал е вербуван от английското разузнаване Ми-6 още през 1995 година.

Съдът го осъжда на 13 година колония, но през 2010 година Скрипал е помилван, заминава за Англия и продължава да сътрудничи със спецслужбите за пари.

Вербуването на Скрипал става в Испания, където той работи като военен аташе на Русия.

Според генерала от ГРУ, историка от спецслужбите Валерий Мелаванний, за вербуването на Скрипал е използван така наречения «мечи капан».

На жаргона на спецслужбите така се нарича интимна връзка за вербуване.

За периода на сътрудничеството си с британското разузнаване Скрипал е «издал» на Англия, според различни данни, от 12 до няколко десетки руски сътрудници на ГРУ, които са работили в Европа.

Отбелязва се, че Скрипал е съобщавал сведения за свои колеги, с които е работил и които е курирал по време на работата си в управлението.

Скрипал е предал на британското разузнаване около 20 хиляди документи за военни обекти, в частност, свързани с военния космодрум Плесецк в Архангелска област.

Той привлича вниманието на сътрудниците на ФСБ към себе си през 2004 година.

Тогава той вече работил в спецслубите, но активно се интересувал от работата на бившите си колеги.

Скрипал е арестуван и обвинен в държавна измяна.

Изяснило се, че за 9 години работа за англичаните, той е получил около 100 хиляди долара, които е похарчил за купуването на дом за сина си, вила, автомобил и ремонт на собственото си жилище.

Скрипал бил осъден на 13 години лишаване от свобода в колония от строг режим, а също лишаване от всичките му звания.

Но през 2010 година е помилван с указ на президента Дмитрий Медведев.

Помилването е било извършено по договорка за размяна — Скрипал и още трима граждани на Русия, осъдени за шпионаж в полза на САЩ и Великобритания, били заменени за 10 агенти на руските спецслужби, задържани в САЩ през 2010 година.

Великобритания предоставила на Скрипал и семейството му къща на стойност 350 хиляди фунта в Солсбъри, където живеел неговият вербовчик  от Испания — кадровият агент на британските спецслужби Пабло Милер и където се намира военният център за работа с отровни вещества.

Във Великобритания Скрипал продължил да сътрудничи на МИ-6. Той четял лекции на курсантите от военните академии и разузнаването, информирал ги за методите на работа на руските спецслужби в западните страни, технологията на вербуване, а също разказвал за начините за противопоставяне на руските разузнавачи.

Изданието The Telegraph разказва за сътрудничеството на Скрипал с частната агенция за разузнаване  Orbis Business Intellegence, която се ръководи от бившия сътрудник на МИ-6 Кристофър Стил, който се занимава с връзките на президента на САЩ Доналд Тръмп с Русия.

Благополучният живот на Скрипал във Великобритания не се оказал дълъг.

За няколко години той изгубил няколко членове на семейството си, включително съпругата и сина си.

Съществува версия, че опитът за убийството на Скрипал е провокация на МИ-6, която е пожертвала своя агент, защото той е престанал да представлява важност.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;