Талибаните поеха отговорност за извършеното днес в Кабул нападение с кола бомба, при което са загинали най-малко двама цивилни, съобщиха ДПА и Франс прес, позовавайки се на афганистанското външно министерство. Ранени са трима цивилни. Говорител на здравното министерство обаче съобщава за трима загинали и четирима ранени.
Малка кола, пълна с експлозиви, е направила опит да атакува британската охранителна компания G4S, но се е взривила преди да постигна целта си.
Отговорност за нападението поеха талибаните. Говорителят им Забибула Муджахид каза, че целта е била конвой от «чужди обучители» и заяви, че един автомобил е бил напълно унищожен, а всички пътници в него — убити.

Преди няколко дни генерал Джон Никълсън, командващ силите на САЩ и на НАТО в Афганистан, каза пред журналисти, че сега основните усилия на силите под неговото командване трябва да бъдат насочени към защита на столицата Кабул и неговите жители.
На 9 март камикадзе се взриви в шиитски квартал на града и уби най-малко девет души. Отговорност за нападението поеха талибаните.
По данни на ООН в Афганистан в резултат на конфликта с бунтовниците през 2017 г. са убити или ранени повече от 100 000 цивилни. Близо 2300 от тях са загинали или били ранени в атентати.
В края на февруари афганистанският президент Ашраф Гани  предложи на талибаните преговори за мир. Те обаче официално отхвърлят възможността за разговори с правителството, бта

Тагове: ; ; ; ;