Публичното поведение на депутатите и членовете на техните семейства може да бъде регламентирано, съобщават руските медии.

С такова предложение към Държавната дума на Русия ще се  обърне към председателя на Думата Вячеслав Володин депутатът от Ленинградска област Владимир Петров.

Предполага се, че «моралният кодекс» ще носи препоръчителен характер.

В документа се препоръчва на депутатите и техните близки роднини да се откажат от полетите в бизнес-класа, от демонстрацията на лукс и разкош в социалните мрежи и от своята «близост с властта», а също от необоснованото използване на служебното си положение.

В документа ще бъдат установени и правила в общуването с колегите от другия пол.

Според документа, на парламентаристите се препоръчва «да не допускат проява на сексуално посегателство и склоняване към различен род близост, включително интимни отношения».

На народните избраници се препоръчва да провеждат отпуската си в руските курорти.

Според автора на инициативата, тези правила са необходими, защото некоректното поведение на депутатите може да повлияе негативно върху репутацията на цялата държавна власт.

Както поясни Петров, кодексът трябва да бъде приет като вътрешен нормативен документ, с който да бъдат запознати всички парламентаристи.

Зампредседателят на комисията по етика към Думата на Русия Николай Иванов отбеляза, че максималното наказание на този етап за некоректно поведение — е лишаване от правото да се правят изказвания на пленарни заседания.

Той е съгласен с това, че инициативата има право на съществуване, но предложението да се разпространи действието на кодекса и върху членовете на семействата на парламентаристите той счита за излишно.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;