Обещавайки на САЩ «незабавен» отговор в случай на ядрено нападение, президентът Владимир Путин — почти сигурен, че ще спечели четвърти мандат на 18 март —  зададе тона: епохата на напрежение със Запада не е приключила.

Ако не се случи нещо невероятно изненадващо, след безинтересна, но изобилстваща с дипломатически сблъсъци между Москва и западните сили предизборна кампания, се очаква бившият агент от КГБ да спечели изборите на 18 март, което ще му даде възможност да управлява до 2024 г.

«Изглежда, в навечерието на руските президентски избори конфликтът между страната ни и Запада може да достигне едно небивало, още по-опасно равнище», отбелязва информационният сайт Газета.ру, говорейки за «нова Студена война».

В началото на март 65-годишният Владимир Путин похвали новите оръжия на Русия в наситена с военна реторика реч — една от най-войнствените, които е произнасял през 18-те си години на власт.
Ако Русия или неин съюзник бъдат атакувани с ядрено оръжие, «нашият отговор ще е незабавен», предупреди той и представи нови руски оръжия, които обяви за «непобедими».

На 7 февруари Вашингтон съобщи, че е убил в Сирия най-малко 100 бойци, подкрепящи режима, сред които много руски наемници. Москва призна, че са убити петима руски граждани, но подчерта, че те не са били от руската  армия.

Някои съзряха в това необичайна пряка конфронтация между руските и американските сили на фона на най-лошите отношенията между Москва и Вашингтон, отровени от подозрения за руска намеса в американския изборен процес.

В интервю за американската телевизия Ен Би Си миналия петък Владимир Путин отново отхвърли тези обвинения, опровергавайки твърденията за каквато и да било евентуална роля на руската държава в избирането на Доналд Тръмп през 2016 г.

На 6 март напрежението в отношенията със Запада ескалира с още една степен, след като британската полиция съобщи, че бившият руски шпионин Сергей Скрипал, двоен агент, работил за британците, е бил отровен в градчето Солсбъри в Южна Англия. Оттогава не спират спекулациите за ответната реакция на Лондон, ако се окаже, че Москва е замесена в случая.

Отношенията между Русия и Запада са «на най-токсичното си равнище от края на Втората световна война, а аферата «Скрипал» може да ги отрови още повече», твърди Газета.ру.

Анна Смолченко от Франс прес

Тагове: ; ; ; ; ;