По данни на сирийските и иракските военни на границата с Ирак е бил сварен военен самолет на САЩ — «черният ястреб».

Журналистите случайно се разприказвали кой всъщност е бил в този самолет.

Разбилият се в западен Ирак — точно на границата със Сирия — американски военен транспортен самолет, както заявиха от пресслужбата на коалицията за борба с ИДИЛ, не е бил свален.

Но потвърдиха, че хеликоптерът наистина е претърпял крушение.

«Американски въздушен съд претърпя крушение в западен Ирак с американски военнослужещи на борда. Спасителните екипи тръгват към мястото на падането», се уточнява в официалното изявление.

Причините за крушението не се назовават, посочва се само, че «за установяване на причините за инцидента ще бъде започнато разследване».

Нито дума за това, кой точно и колко човека са били на борда на разбилия се хеликоптер.

По данни на американските СМИ, крушение е претърпял не просто хеликоптер от тип UH-60 Black Hawk, на чийто борд, както потвърдил пред журналистите източник от военното ведомство, са били осем човека.

В публикацията на кореспондентите се казва, че е рухнал  Pave Hawk.

А това вече е съвсем сериозна военна машина, известна като «черният ястреб», която се използва от американските специални служби за хвърляне на разузнавателни-диверсионни групи.

Този вид хеликоптер се използва от групите за бързо реагиране на бойната морска пехота — елитните военни части на САЩ.

В този смисъл журалистическата бележка на CNN потвърждава съобщенията с назоваването на вида хеликоптер потвърждава съобщенията на иракчаните и сирийците, че машината е била свалена.

Едва ли транспортник с военен «елит» на борда си е рухнал просто така на границата със Сирия.

Nws Front