НАТО твърди, че Русия се намесва във вътрешните работи на САЩ, Германия, Чехия, Франция.

Това в петък заяви ръководителят на Военния комитет на НАТО генералът от Чехия Петр Павел, който е на визита в Сърбия, след преговорите с министъра на отбраната на Сърбия Александър Вулин.

«Имаме многобройни примери за руската намеса в много страни от НАТО, включително в САЩ, Германия, Чехия, Франция.

Не е проблем, когато Русия разширява влиянието си, но е проблем, когато това разширяване преминава границите и се превръща в намеса във вътрешните работи на суверенни държави», заяви генералът.

Отговаряйки на въпрос за руското влияние на Балканите, Петр Павел заяви, че «НАТО не се плаши от това влияние, но НАТО се тревожи как в даден момент руското влияние може да премине границата и да прерасне в намеса».

На въпроса, счита ли той, че Русия се намесва във вътрешните работи на Сърбия, главата на Военния комитет на НАТО отбеляза, че «това не може да се твърди, защото не разполага с необходимия брой детайли».

Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин и генерал Петр Павел също обсъдиха отношенията между Сърбия и НАТО.

Сред приоритетите на сътрудничеството той отдели съвместните учения, сътрудничеството при унищожаването на боеприпаси в Крагуевац, а също помощта на САЩ в създаването в Сърбия на мощности за унищожаването на опасни отпадъци.

«Целта на НАТО е стабилна и безопасна Европа. Ние трябва да намерим начин да си сътрудничим, да оставим историята назад и да създадем нови връзки, които да ни сближат», заяви той, отбелязвайки, че в историята има много примери, когато враговете след конфликта стават приятели.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;