Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е вероятно Москва да стои зад отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, съобщава Ройтерс, цитирана от Фокус.

По време на обща среща в Белия дом с министър-председателя на Ирландия Лео Варадкар, държавният глава отбеляза по повод случая, че „изглежда руснаците стоят зад това».

Скрипал и неговата дъщеря Юлия бяха приети в болница след отравянето с нервнопаралитичен газ, който според британската полиция е вид, разработен в Русия и известен като «Новичок».

Състоянието на двамата остава критично.

Тръмп разкри, че поддържа контакт с премира Тереза Мей, която по-рано обяви изгонването на 23 руски дипломата от страната заради случая.

По-рано в четвъртък Лондон, Вашингтон, Берлин и Париж излязоха с обща декларация по случая, а постоянният представител на САЩ в ООН заяви, че от Вашингтон подкрепят Великобритания и считат, че Русия е отговорна за атаката.

Руският отговор на предприетите от Лондон спрямо Москва мерки ще последва много скоро, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от БНР.

„Като вежливи хора ще предадем нашия отговор първо на британските колеги“, посочи Лавров по време на форума „Русия — страна на възможностите“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза на свой ред, че руските ответни мерки по отношение на Великобритания ще бъдат окончателно утвърдени от президента Владимир Путин, добавя Националното радио.

«Предложенията ще бъдат формулирани от министерството на външните работи и другите ведомства, но окончателното решение ще бъде на президента на Руската федерация», заяви Дмитрий Песков за радио „Комерсант“.

Той добави, че Москва с голямо недоумение и неразбиране възприема позицията на британската страна, която носи всички признаци на провокация към Русия.

«Позицията на британската страна ни се струва абсолютно безотговорна. Разбира се, че сме разтревожени от тази ситуация. Търпеливо и последователно ще излагаме своята позиция до международното обществено мнение», каза Дмитрий Песков.

Фокус, Сега, БНР

Тагове: ; ; ; ; ; ;