Президентът Доналд Тръмп похвали близките отношения между САЩ и Ирландия на поредица от прояви по случай настъпващия този уикенд Ден на Свети Патрик, макар и да се пошегува, че с тази страна «трудно можеш да се надпреварваш» за ниските данъци, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп и ирландският премиер Лио Варадкар, който е на първото си посещение в САЩ откакто бе избран през юни, се срещнаха в Белия дом. Двамата бяха и на обяд в Конгреса на САЩ, на който присъстваха вицепрезидентът Майк Пенс, председателят на Камарата на представителите Пол Райън и конгресмени от ирландски произход.

След като изброи редица американци от ирландско потекло, Тръмп каза: «Възникне ли проблем, обадете ни се, ще го решим», но добави: «Освен в търговията. Данъците им са толкова ниски. Трудно може да се надпреварва някой с вас за данъците.»

Тръмп неотдавна подписа закон за намаление на данъците, целящ да изравни шансовете в конкуренцията със страни като Ирландия, където има ниски корпоративни данъци.
Варадкар заяви, че двамата с Тръмп са имали приятна среща и са обсъдили незаконно пребиваващите в САЩ ирландци, търговията и преговорите за границата между Ирландия и Северна Ирландия.

«Мисля, че можем да имаме ново справедливо търговско споразумение между Европа и Америка и няма по-подходящ човек за постигането му от президента Тръмп», заяви Варадкар.
По-късно Варадкар се върна в Белия дом за традиционната годишна церемония на детелината, като подари на Тръмп няколко стръка от растението, което е емблема на Ирландия.
39-годишният Варадкар е най-младият премиер на Ирландия. Той е син на индийски имигрант и първият открито гей политик на този пост.

БТА

Тагове: ; ; ; ;