Британските разузнавателни служби твърдят, че нервно-паралитичният газ, използван при отравянето на екс-полковника от ГРУ Сергей Скрипал, е бил подхвърлен в куфара на неговата дъщеря преди тя да излети от Москва, пише  The Daily Telegraph, позовавайки се на свои високопоставени източници.

В момента следователите разработват версията, че с отровата са били пропити дрехите, козметиката или подаръкът за Скрипал, който е бил разопакован едва в дома му в Солсбъри.

Ако тази версия се потвърди,  ще може да се направи изводът, че отровата е стигнала до Скрипал чрез дъщеря му.

Според заместник началника на полицията в графство Уилтшир Пол Милс, вероятно в контакт с отровното вещество са били 131 човека — тяхното здравословно състояние се наблюдавало от съответните органи.

Освен това, Милс отбелязва, че във връзка с инцидента 46 човека са потърсили лекарска помощ, а около мястото на произшествието полицията е поставила прегради, които ще останат там няколко месеца.

Британската полиция и  MI5, които търсят предполагаемите убийци, считат, че «кремълските наемници» са можели въобще да не влизат на територията на Обединеното Кралство.

Това обстоятелство сериозно усложнява търсенето на замесените в покушението над Скрипал и неговата дъщеря.

Понастоящем жертвите все още са в отделението за интензивна терапия в критично състояние.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.telegraph.co.uk/news/2018/03/15/suitcase-spy-poisoning-plot-nerve-agent-planted-luggage-sergei/

 

 

Тагове: ; ; ;