От началото на «хуманитарната пауза» от Източна Гута са изведени  11 640 човека, съобщи началникът на руския Център за примирие между враждуващите страни в Сирия генерал-майор Юрий Евтушенко.

Само в четвъртък през два хуманитарни коридора в завзетия от терористите район са успели да излязат над 11 хиляди човека.

«Създадени са благоприятни условия за продължаване извеждането на мирните граждани през хуманитарния коридор към населеното място Мухайям Ал-Уафедин…

Днес през този коридор преминаха  291 човека. Общо от 28 февруари през коридора са излезли 728 човека.

По отворения днес от 6 часа втори хуманитарен коридор, преминаващ през населените места Хамурия, Сакбаи Хазе (южно от град Дума), са изведени 10 912 човека», каза той.

 Ръководителят на центъра отбеляза още, че някои групировки продължават да нарушават режима на прекратяване на огъня. В частност, и до днес се стреля в жилищните квартали и в предградията на Дамаск.
За последния ден терористите са изстреляли шест снаряди.
«Има разрушения, но хора не са пострадали», уточни Евтушенко.
Той добави още, че със съдействието на Центъра в град Дума е пристигнал хуманитарен конвой на ООН.
Местните жители са получили 137 тона храна, лекарства и детски храни.
В четвъртък се съобщи, че сирийската армия е взела под пълен контрол селището Хамурия в Източна Гута, където по-рано започна да действа хуманитарният коридор.
Военните продължават прочистването на населеното място, а също прикриват местните жители, които са решили да напуснат града.
Съобщава се, че предните отряди на правителствените войски продължават да изтласкват бойците от терористичната групировка «Джебхат ан-Нусра» от територията между Хамурия, Сакба и Арбин.
Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ;