Русия ще отстоява международното право, а Лондон ще се наложи да отговаря за опита си да излъже световната общественост във връзка с делото за отравянето на Скрипал, заяви главата на външнополитическото ведомство на Русия Сергей Лавров.

Той увери, че това, което е замислила Великобритания, няма да мине.

Ние ще отстояваме международното право, защото не виждаме аргументи в нашите партньори», добави Лавров.

Той подчерта, че Британия, «която не е предоставила никакви факти, ще трябва да отговаря за откровения си опит грубо да вкара в заблуждение световната общественост».

По-рано телевизионният канал SRF съобщи, че делото за отравянето в британското Солсбъри «както и преди има голяма неяснота», а в Съвета за сигурност на ООН Великобритания, САЩ и Русия вече си размениха «твърди удари», съобщава швейцарският телевизионен канал  SRF.

Лондон, който свика спешно Съвета за сигурност, даде да се разбере, че Великобритания вече не само предполага, но е сигурна в съпричастността на Москва към отравянето на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и неговата дъщеря, отбелязва авторът на статията Фреди Гщайгер.

Това е заявил постонният представител на Великобритания към ООН Джонатан Алън.

По време на заседанието първи на страната на Лондон застанал Вашингтон, продължава журналистът.

«Посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли в прав текст заяви, че САЩ са убедени, че именно Русия е автор на атаката», уточнява Гщайгер.

Както подчертава авторът, «никой друг не е поискал да отиде толкова далеко в обвиненията: нито Генералният секретар на ООН Антониу Гутереш, нито съюзниците на Великобритания в НАТО, нито партньорите на Лондон от ЕС».

Позицията на много от Съвета за сигурност изрази постоянният представител на Франция към ООН Франсоа Далтр, който обеща да окаже всякаква подкрепа по време на разследването.

Никакви изявления относно съпричастността на Москва към отравянето на Скрипал той, обаче, не направи, пише авторът на статията.

Русия на свой ред също отправи обвинения. Постоянният представител на Русия към ООН Василий Небензя увери, че Москва няма никакво отношение към отравянето на Скрипал.

Според него, реакцията на Лондон напълно прилича на истерия.

Нещо повече, Небензя дори заяви, че «Великобритания и САЩ са замислили това, за да атакуват Русия», отбелязва журналистът.

Членовете на Съвета за сигурност на ООН, «както се и очакваше», не стигнаха до никакво решение.

Понастоящем е едно едно: по време на покушението в Солсбъри са отровени не само Скрипал и дъщеря му, но и «политическият климат в света», констатира авторът на статията.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.srf.ch/news/international/giftanschlag-in-salisbury-auch-das-weltpolitische-klima-wurde-vergiftet

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;