Премиерът на Великобритания Тереза Мей обеща, че ще даде твърд отговор за отравянето на бившия руски агент Скрипал и неговата дъщеря, но в резултат нейните мерки срещу Русия се оказаха скромни, счита журналистът от  The Guardian Люк Хардинг.

Според него, изгонването на 23-та руски дипломати, всички от които професионални шпиони или, според Мей, «секретни сътрудници на разузнавателните служби», ще даде на Кремъл само временен отпор срещу неговата широка шпионска дейност на територията на Великобритания, пише изданието.

«Това няма да спре шпионажа от страна на Русия и няма да свие мрежата от неразкрити нелегални, които живеят под прикритие».

Мей обяви също за въвеждането на нови закони, които ще позволят задържането на заподозрени, пресичащи британските граници, а също за засилване проверката на частните самолети и за замразяването на някои руски сметки.

Но, според автора на статията, макар тези мерки и да са логични, те няма да защитят в бъдеще от повторението на подобни ситуации.

«Чиновниците в Москва малко се интересуват от това, че на световния шампионат няма да има представители на монархическото семейство или от кабинета на министрите«, счита авторът.

Според него, те не са огорчени от обещанието на Мей да бъдат прекъснати двустранните връзки:

«Външният министър на Русия Сергей Лавров не скрива свята неприязън към Великобритания».

«Стратегията на Кремъл се заключава в следното: да се оцелее в тази криза», пише авторът на статията.

Според него, в близко време руските чиновници ще говорят гръмко, че това са враждебни, недопустими, несправедливи и недалновидни действия от страна на Лондон.

Според Хардинг, руският елит е уязвим в това, че предпочита да държи капиталите си на Запад и често в корпорациите и банките в Лондон.

Цяла прослойка британци обслужват интересите на супербогатите руснаци, включително юристи, специалисти по връзки с обществеността, фирми за недвижими имоти и др.

Но Мей не каза нищо за това, пише авторът.

По отношение на това, какво да се прави с руските пари, британският премиер също не даде конкретен отговор, отбелязва журналистът.

Според него, тя би могла да замрази достъпа до имуществото на Алишер Усманов или Игор Шувалов, а също на други олигарси, но не направила това.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.theguardian.com/world/2018/mar/14/mays-modest-response-to-skripal-attack-will-not-deter-russia

Тагове: ; ; ; ; ; ;