На 18 март в Русия ще се проведат избори за нов президент, пише  Focus.

В надпреварата за стола на държавния глава участват осем кандидати, но, освен очевидния фаворит Путин, всички останали са по-скоро статисти, счита немското издание.

Целта на кремълските стратези е да се обезпечи легитимността на изборите, да се покаже, че настоящият президент се подкрепя от широки слоеве от населението.

За целта те целят постигането на 70 % гласове за Путин.

Самата дата за провеждане на изборите също не е избрана случайно, тя цели «мобилизация на избирателите», продължава изданието.

Защото на 18 март 2014 година Крим се присъедини към Русия.

Аналогията с това събитие е призвана да изкара емоциите и да подтикне хората към изборните секции, твърди авторът.

Но най-интересно ще се случи не на изборите, а след тях, убедена е журналистката.

Това ще бъде последният мандат за Путин.

Той няма ясна предизборна програма, но неговото послание към Федералното събрание на първи март може да се разглежда като такава, счита авторът.

Втората половина от 2-часовата реч на Путин бе посветена на презентацията на новите видове въоръжение, посочва изданието.

Тази част може да се разглежда като предупреждение към Запада, но тя също е признава да предизвика у руснаците чувство на гордост за своята родина и да обедини народа.

Путин говори за повишаване на заплатите и пенсиите, за здравеопазването и образователната система, за жилищата, развитието на икономиката и много друго.

В посланието си той заложи на «много амбициозни цели», продължава авторът.

В посланието си Путин произнесе една фраза, която удивлява, остава да се надяваме, че тя ще стане неговата политическа програма:

«За да вървим напред, да се развиваме динамично, трябва да разширим пространството на свободата, при това във всички сфери, да укрепим институциите на демокрацията, на местното самоуправление, структурите на гражданското общество, съдилищата, да бъдем страна открита за света, за новите идеи и иновациите».

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.focus.de/politik/experten/wahl-in-russland-die-kandidaten-putins-plaene_id_8611746.html

 

 

 

Тагове: ; ; ;