Изпълнителят на Държавния департамент на САЩ е надхвърли разходите по програмата за предоставяне на храна на служителите в дипломатическите мисии, работещи в Ирак. Инспекторатът на Държавния департамент на САЩ е установил, че министерството на външните работи е платило на PAE Government Services, Inc. (PAE) почти 45 млн повече от заложената сума, но не получил документи, потвърждаващи обоснованато надхвърляне на разходите.
В Госдепе обнаружили перерасход бюджета на питание дипслужащих в Ираке на $45 млн

Според сключения договор, за храна на всеки сътрудник са били отделяни $20 ежедневно. Но в първата година компанията  PAE е превишила лимита с $3,25, а в следващите три години със $7. В резултат общо от март 2014 година сумата е била завишена с почти  $41 млн.

«Представителят на изпълнителя не е приложил анализ за увеличаването на цената или по друг начин не е обосновал промяната в съответната писмена форма към официалния договор», се казва в документа.

Още  $4,1 млн от декември 2016 година  до ноември 2017 година са били похарчени за храна на местни наемни сътрудници, което също не е влизало в условията на договора.

Общо за храна в рамките на програмата  Baghdad Life Support Services (BLiSS) Държавният департамент е отделил $362,5 млн за периода 2014—2018 години.

През юни 2017 година генералният инспекторат откри, че Държавният департамент на САЩ е изплатил 3 млн долара без да получи никакви документи за какво ще бъдат насочени средствата.

 

 

Тагове: ; ; ;