Тереза Мей се опитва да създаде коалиция от европейските лидери в противовес на Москва, но на фона на брекзита няма да е лесно да получи подкрепата на някои европейски дипломати.

МЕЛИСА БЕЛ, кореспондент на CNNДа, наистина няма да е лесно. За последните десет дена в Солсбъри стана ясно, че това произшествие е сериозна проверка за ООН.

Чухме, че от страна на САЩ Ники Хейли решително осъди случилото се на 4 март.

Това е проверка и за Съвета за сигурност, както и за НАТО, отчитайки, че в последните няколко месеца Турция все повече се вслушва в Москва и изглежда тя вече е малковероятен съюзник на Великобритания по този въпрос.

В момента ЕС преживява преломен момент: Обединеното Кралство води трудни преговори в сложни условия, обсъжда се излизането от съюза, което понастоящем изглежда не твърде добре организирано.

Сериозни въпроси има по отношение на това, по какъв начин ще бъде организирана търговията между блока и страната.

Те наистина провеждат различни преговори, включително такива, които се отнасят до обезпечаването на сигурността и сътрудничеството на Лондон  в тази сфера с другите европейски държави.

Тази тема се обсъжда във времето, в което Русия е един от най-спорните въпроси, при това не само на европейския континент, но и в другите страни.

Въпросът се състои в това, как да се постъпи към този проблем?

Как трябва да се държат спрямо Владимир Путин?

По какъв начин може да се запазят или променят съществуващите отношения в бъдеще?

В последните месеци един от най-сериозните въпроси в ЕС — това е въпросът, трябва ли да се отменят или да се смекчат санкциите, въведени след анексията на Крим.

В  дадения момент, съдейки по всичко, Великобритания може само да се надява, че тези санкции ще останат в сила заради този инцидент.

Но перспективата да се въведат нови санкции в знак на солидарност с Обединеното Кралство в момента изглежда твърде нереалистична.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: CNN

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;