Великобритания блокира приемането на предложения от Русия проект за изявление на Съвета за сигурност на ООН по повод отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, заяви постоянното представителство на Русия в ООН, цитирано от ТАСС.
Британските представители блокираха предложения от Русия кратък и фактологичен проект за изявление на Съвета, съобщи говорителят на постоянното представителство Фьодор Стржижовски. Според него британската делегация е внесла корекции, изменящи смисъла на документа, който е целял запазването на единството на Съвета за сигурност на ООН.

В предложения от Русия проект на изявление, предназначено за медиите, се изразява дълбока загриженост «от информацията, че във Великобритания е било използвано предполагаемо нервнопаралитично вещество» и се отправя призив към всички заинтересовани страни да се консултират и сътрудничат при разследването на този въпрос в съответствие със задълженията им според Конвенцията за химическото оръжие. Освен това се изразява подкрепа за изпълнението на тази конвенция и необходимостта да бъде построен свят без химически оръжия.

Фьодор Стржижовски заяви също, че САЩ са блокирали предложения от Русия и Китай проект за изявление на Съвета за сигурност на ООН в подкрепа на уреждането на конфликта на Корейския полуостров. Американската страна е решила да прекрати работата си по руско-китайската инициатива без каквито и да било обсъждания. Това «предизвиква въпроси за истинските намерения на Вашингтон в контекста на отбелязаното затопляне на междукорейските отношения», добави говорителят. Стржижовски подчерта, че руско-китайският проект е имал за цел да се подкрепи напредъка към решаването на конфликта, бта

Тагове: ; ; ;