Новозеландската полиция инициира проверка във връзка с изявлението на «бившия шпионин на КГБ» Борис Капричков, който в интервю за един от британските телевизионни канали заяви, че преди повече от десет години «руски агенти» са опитали да го отровят — така, както, според версията на Великобритания, се е случило  с руснака Скрипал, пише  The Times.

По данни на изданието, Капричков, който понастоящем живее под друго име във Великобритания, но до октомври 2007 година живеел в Нова Зеландия, споделил, че по време на пътуването си там се сблъскал с «непознат, който му хвърлил в лицето някакво вещество».

«Аз просто си вървях, носех чанта и гледах наляво във витрините на магазините — но забелязах с периферното си зрение, че към мен се приближава някакъв човек. Изглеждаше като обикновен просяк. Той се опита да хване чантата ми, а след това почувствах върху лицето си някакъв прах, после просякът просто си отиде. Изминах още 1500 метра, а след това започна да ми се върти главата и едва не изгубих съзнание. Изби ме вряла вода. По-късно вечерта ми се появи хрема», цитира изданието думите на двойния агент.

Изданието посочва, че Капричков се обърнал към лекаря, който му казал, че е болен от грип.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинд Ардерн по-рано вече изрази солидарност с Великобритания във връзка с «отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал».

Според изданието, Капричков, чието състояние вече било стабилизирано, разказал в интервюто си, че преди пет години получил от руското ФСБ предупреждение, че той лично, Сергей Скрипал и други хора, «са мишени».

Капричков бил агент на КГБ в Латвия, но през 1995 година започнал да предава информация на латвийското правителство и неговите западни съюзници.

През 1998 година го разкрили, тогава той избягал в Лондон, се казва в статията.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.thetimes.co.uk/article/new-zealand-police-open-investigation-into-russian-spy-attack-in-auckland-z8pcbbjg

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;