Главнокомандващият силите на НАТО в Европа генерал Къртис Скапароти в интервю за  National Interest заяви, Русия «продължава да дестабилизира» ситуацията в Европа и «игнорира» нормите на международното право, гарантиращи регионалната сигурност от времето на Втората световна война.

Според първия зампредседател на комитета по отбрана към Държавната дума на Русия Александър Шерин, подобни изявления  подготвят плацдарма за по-нататъшни антируски стъпки от страна на САЩ.

В интервюто си американският генерал нарича Русия основна заплаха, с която САЩ се сблъскват в Европа.

«Нашият стратегически приоритет е сдържането на Русия от последваща агресия и предотвратяването на влиянието на руската страна спрямо европейските ни съюзници и партньорите на САЩ», каза Скапароти.

Той добави, че военното противодействие в борбата с «руската заплаха» не е достатъчно.

Допълни, че американските военни разглеждат различни варианти за «спасяването» на европейските държави от Русия.

«Днес вече никой не се срамува открито за заплашва Русия,  това каза депутатът от Държавната дума Александър Шерин. — Засилването на Русия не отговаря на интересите на САЩ, които искат всички държави да бъдат управлявани от американците.

И ако в Европа Вашингтон диктува своите правила, то той не може да повлияе върху Русия и Китай, защото ние водим самостоятелна политика.

Това е причината, поради която американците ни сложиха етикета на главна световна заплаха».

Парламентаристът отбеляза, че по отношение на Китай американците се държат значително по-внимателно, защото китайската икономика е най-мощната в света, а населението на тази страна е най-многобройното.

«Има вероятност подобни изявления да подготвят общественото мнение за оправдаване на по-нататъшни решителни действия на САЩ срещу Русия.

Време е Русия да предприеме конкретни стъпки», каза Александър Шерин.

«В качеството на ответни мерки срещу Запада Русия може да предприеме връщането на руските капитали в родината, забраната на долара на територията на Русия, спиране доставките на руски газ в Европа.

Ако антируските атаки не спрат, да спрем руския газ за Европа.

Така Западът ще бъде поставен на колене и ще започне да ни моли да върнем газта.

Ако ние сега не отслабим Запада, той ще ни ликвидира», счита първият зампредседател на комитета по отбрана към Държвната дума на Русия.

«За кого още не е ясно, че сблъсъкът със Запада е неизбежен?

Трябва да бъдем първи.

Икономическият удар е най-правилното решение», добави депутатът.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;