Нова дивизия на въоръжените сили ще бъде създадена в източната част на Полша

Това заяви в четвъртък министърът на отбраната на страната Мариуш Блащак по време на ежедневното съвещание на ръководството на ведомството и командването на армията.

Според него, в рамките на укрепването на източния фланг Полша планира да извърши частична «предислокаця на войски от запад на изток».

«Планирам създаването на изток на нова дивизия от професионална армия. Укрепването на отбранителния потенциал е и ще продължи да бъде приоритет», подчерта главата на ведомството, посочвайки още, че Полша се стреми към увеличаване броя на войската на републиката.

В изявлението си президентът на Полша Анджей Дуда нарече главно предизвикателство за полската сигурност «непредсказуемата политика на Русия».

«Русия показва, че е готова да прибегне към военна сила за постигане на целите си, целенасочено нарушава международното право», заяви той.

«Това е опасно за нас, съседите на Русия, а и за цялата международна общност», отбеляза полският лидер, добавяйки, че това ще застави Полша да действа.

Дивизията е най-голямото военно формирование във Въоръжените сили на Полша в мирно време.
Понастоящем в структурата на полската армия има една танкова дивизия и две механизирани дивизии под командването на сухопътните войски.
В останалите видове въоръжени сили няма дивизии.
Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ;