Ако събитията, свързани с отравянето на бившия руски агент и неговата дъщеря, още не са ви припомнили за времената на студената война, то това ще направи самата отрова — «Новичок», пише Le Monde.
Това е крайно опасно нервно-паралитично вещество, произведено през 1970-те години в СССР, пояснява изданието.
То е 5-10 пъти по-опасно от най-известните отрови от тази група — например, газ зарин.
Авторът на статията отбелязва, че по онова време СССР е водил преговори за забраната на химическо оръжие, затова компанентите на «Новичок» сами по себе си не са опасни, но стават отровни при взаимодействието помежду си.
Едно от неговите предимства е това, че тези компоненти могат безопасно да се транспортират отделно един от друг, а ако преминат през проверка, няма да бъде констатирана отрова.
Както отбелязват експертите, производството на «Новичок» изисква високо ниво на експертиза и мерки за сигурност, които обикновени има само в държавни лаборатории.
Но професорът по органична химия към Университета в Лондон Андреа Села отбеляза, че Русия не е единствената страна, която може да произведе това вещество.
 Взетите проби ще позволят да се направи изводът, в коя точно лаборатория е била направена отровата.
Изданието цитира думите на експерта в областта на токсикологията към Университета Лидс Аластер Хей, че спецслужбите и правителствата имат информация, как точно и с помощта на какви методи се произвеждат подобни вещества във всяка страна.
Той пита, защо е избрана отрова, която е така тясно свързана с Русия, при положение, че «има значително по-ефективни методи» да се убие човек и това да остане незабелязано.
Вероятно в това има някакво послание, твърди той.
Но за британското правителство няма съмнения, пише   Le Monde.
Правителството счита, че това е било или пряка атака на руската държава срещу Великобритания, или Москва е изгубила контрола над своите запаси от това крайно отровно нервно-паралитично вещество и е допуснала други да се възползват от това.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: http://www.lemonde.fr/les-decodeurs/article/2018/03/13/novitchok-un-poison-sovietique-a-l-histoire-sulfureuse-utilise-contre-l-agent-do

Тагове: ; ; ; ;