«Популярността на руския президент ни поставя в тупик, ако я разглеждаме само от гледна точка на европейската демокрация, — признава в интервю за  Atlantico.fr френският политолог Сирил Бре. — Но гласовете, които събира Путин, се обясняват с неговата реална и в голяма степен организирана популярност».

Политологът отбелязва, че Путин е бивши сътрудник на КГ, т.е. «силовак».

А КГБ за руснаците «e не само служба за шпионаж от романите на Джон ле Каре», но и ключов инструмент за функционирането на държавата.

А ако на Запад  тази кариера предизвиква подозрения, то за много руснаци това е доказателство за ефективност, твърдост и отдаденост на националните интереси, пояснява експертът.

Голяма роля има способността на руския президент да се представя в медийното пространство.

Неговата пряка линия поддържа образа на близкия до народа си президент.

А показването на тялото на президента, неговата любов към джудото и спортните му занятия укрепват имиджа му на силен и здрав мъж.

Политологът отбелязва, че това се вижда в календарите с Путин за 2018 година: в тях между длъжността президент и самия Путин е поставен знак за равенство.

Ако Путин бъде сравнен с неговите конкуренти, то той значително ги превъзхожда, отбелязва Сирил Бре.

Жириновски крещи по публиката, но самият той е вкоренен в политическата система.

Собчак не може да убеди народа, че е правилният кандидат, счита френският политолог.

Опозицията в Русия, според него, е структурно слаба.

Популярността на Путин се дължи и на това, че той бива възприеман като президент, свързан с процъфтяването.

Ако западните експерти си спомнят икономическата криза от 2014 година, то самите руснаци помнят за икономическия ръст през 2000 г.

Макар по повод устойчивостта на този ръст може да има въпроси, отбелязва политологът.

Европа не обръща внимание на външната политика на страната по време на изборите. Но в Русия е точно обратното: руските избиратели обръщат внимание на възраждането на образа на Русия във външната среда.

След епохата на Елцин, която се характеризира с унижения на международната арена, руснаците се радват на създаването на БРИКС, на сътрудничеството с Китай, а и защото Кремъл се противопоставя на американското влияние в Централна Азия, в Европа и в Близкия Изток.

Т.е. отново се получава следното: това, което безпокои Запада, точно обратното — укрепва позициите на Путин вътре в страната…

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://www.atlantico.fr/decryptage/vers-reelection-poutine-russes-sont-masos-ou-voient-quelque-chose-qui-echappe-3332472.html

Тагове: ; ; ;