САЩ и съюзниците им не са се отказали от плановете си, целящи отслабването и разчленяването на държавите в Близкия Изток и най-вече – Сирия и Ирак. Това, както съобщава сирийската държавна агенция SANA, е заявил в сряда президентът на страната Башар Асад, предава ТАСС, цитирана от Фокус.

Сирийският държавен глава е приел специалния посланик на премиера на Ирак и съветник по националната сигурност Фалех ал Файяд в Дамаск.

„Независимо от големите успехи, постигнати от Ирак и Сирия във войната с тероризма, САЩ и техните регионални съучастници не спират да оказват материална поддръжка и политическо прикритие на терористичните групировки“, заяви Асад.

Според неговите думи, „от тези, които се противопоставят на опасните замисли на САЩ, се изисква да обединят усилията си за защитата на своето единство и суверенитет“.

Ал Файяд е предал на Асад послание от премиера Хайдер ал Абади, в което, според сведенията на SANA, се подчертава „важността от укрепването на сътрудничеството и координацията между Дамаск и Багдад в днешния отговорен етап, който преживява Близкия Изток“.

В късните часове на сряда силите на режима на сирийския президент Башар Асад навлязоха в бунтовническия анклав Източна Гута, предава в същото време Франс прес, цитирана отново от Фокус.

По данни на базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за човешките права (СОЧП) правителствените войски на Дамаск са успели да установят контрол в южната част на анклава – един от последните в страната.
Други подробности към момента не се съобщават.

Фокус, Сега

Тагове: ; ;