Присъствието на войските на НАТО на източния фланг няма временни ограничения, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтеберг в ефира на Полското радио.

«Няма никакви временни ограничения, касаещи присъствието на войските на алианса на източния фланг. Те ще бъдат там, докато това бъде необходимо», каза той.

Столтенберг увери, че НАТО присъства в Източна Европа, за да «защити териториалния суверенитет на държавите-членки от всяка агресия».

Той не отрече, че решението за разполагането на силите на НАТО на източния фланг е било отговор на присъединяването на Крим към Русия.

«Става дума за ясен сигнал, че всички действия, приличащи на тези, които се случиха в Украйна, са изключени по отношение на който и да е от нашите съюзници», каза генсекът на НАТО.

Твърденията за някаква заплаха от страна на Русия периодично звучат от устата на западните политици, най-вече от прибалтийските страни и Полша.

Москва нееднократно подчертава, че Русия никога няма да нападне която и да е от страните от НАТО.

Според външния министър на Русия Сергей Лавров, в НАТО знаят прекрасно, че Москва няма планове да напада когото и да било, но търсят повод, за да разположат повече техника и батальони близо до руските граници.

През юли 2016 година на срещата на върха на НАТО във Варшава бе взето решение да се разположат в Литва, Латвия, Естония и Полша международни батальони на НАТО.

Те са формирани от Британия, Германия, Канада и САЩ.

Съобщи се още, че през 2016 година това ще бъдат военните от Германия, Норвегия, Холандия, Белгия, Люксембург, в следващата година — военнослужещи от Хърватска и Франция.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;