«Очевидно e, че се води специална война срещу Русия», така коментира за  News Front ситуацията около отравянето на Сергей Скрипал и свързаните с него обвинения спрямо Русия от Лондон сръбският политолог, научен сътрудник към Института за европейски изследвания в Белгард Стефан Гайич.

«Когато се случват такива убийства или покушения, първият въпрос трябва да бъде: кой се нуждае от това? Русия, която беше атакувана от медиите в продължение на няколко години, особено на Запад, не се нуждае от някой да говори за руски шпиони в Лондон. От друга страна, Скрипал вече каза всичко, което можеше да каже. Той беше безполезен. Русия не можеше да предотврати нищо и Великобритания вече не можеше да получи нищо от него. Така че ми се струва, че Москва вече няма мотивация да го отравя. Реакцията на британските официални лица изглежда като опит да се възроди конфликта».

Гайич си спомни и за гръмкият «случай Ливиненко», отбелязвайки, че се вижда «един и същ почерк».

Подобни гръмки убийства и покушения британците използват за по-нататъшна демонизация на Русия», счита той.

Сръбският експерт си спомни ситуацията, когато снеговалежите в Лондон бяха наречени  Beast From the East (звярът от изток), за да може дори на подсъзнателно ниво да се извършва пропаганда.

«Струва ми се, че след неотдавнашната реч на Путин и показването на новите ракети на Запад победи военната партия. Днес е уволнен Рекс Тилерсън, човекът, получил орден от Путин, затова той постоянно трябваше да се оправдава във Вашингтон. Той е обвинен за тесни връзки с Русия. Както при Тръмп, тази кампания не спира. И на негово място е поставен сегашният директор на ЦРУ».

«Движим се към нова фаза на Студената война — каза Гайич.

Виждаме активиране на американците на Балканите, както и твърденията за възможни удари срещу Сирия. Истерията и партията на войната в Пентагона побеждават. Можем да видим това и в аферата около Скрипал, а и в уволнението на Телърсън, който изглеждаше като човек на компромиса. Тръмп се бори и вероятно този човек иска мир, но не му се позволява. Не мисля, че смяната на Тилърсън беше неговото самостоятелно решение. Както казах в началото, най-вероятно това се дължи на изявлението на Путин и на демонстрацията на новите ракетни системи и фундаментално новите технологии».

 

На въпроса дали тази конфликтна ситуация е свързана с предстоящите президентски избори в Русия или със Световната купа, или към бойкот, за което някои британски депутати вече призовават, нашият събеседник отговори утвърдително.

«Ако си спомним Сочи, тържествената церемония се състоя по време на преврата в Киев. Тази година има два опасни месеца. Това е март — изборите в Русия, и юни — Световната купа. Можем да очакваме провокации от Украйна, например, срещу Донбас, който не иска да живее под управлението на хунтата. На Запад всички са наясно, че Путин определено ще спечели изборите.

Затова те използват всяка възможност, за да се опитат да дискредитират Русия. Мисля, че до лятото ситуацията ще бъде нестабилна, включително на Балканите».

News Front

Тагове: ; ; ; ; ;