Sky News настоява да помислим защо и с каква цел Русия е трябвало да се подложи на атака чрез отравянето на бившия двоен агент Скрипал няколко дни преди президентските избори и по-малко от 100 дни преди Световната купа  по футбол.

В същото време авторът отбелязва: важно е здравият разум да преобладава и в двете страни, тъй като премиерът Мей сега ще трябва да се придържа към своята «твърда реторика».

Тереза Мей настоява Русия да даде обяснения относно отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, съобщава  Sky News.

Премиерът на Великобритания даде краен срок на Русия до вторник вечерта  да предостави «заслужаващ доверието отговор», в противен случай Великобритания «ще приравни това действие с незаконната употреба на сила от страна на Русия срещу Обединеното Кралство».
Авторът на статията твърди, че обвиненията са сериозни, защото те предполагат, че Русия е нарушила точка 4, ал. 2 от Устава на ООН относно заплахата със сила или нейната употреба.
Същевременно в предложенията за сътрудничество на Русия има елемент на несериозност, смята Sky News. Тъй като не е ясно защо Великобритания трябва да потърси помощ от държава, която се подозира в «чудовищна и нагла атака», извършена на британска територия и застрашаваща живота не само на Сергей и Юлия Скрипал, но и на британски граждани.
Авторът на статията твърди, че би било разумно Русия да позволи достъпа до програмата «Новичок», но няма причина да се предполага, че в страната избере помирителния тон. Най-малкото не трябва да се очаква това от Министерството на външните работи на Русия, чийто официален представител Мария Захарова нарече речта на Май «цирково шоу».

Както отбелязва журналистът, няма никаква сигурност каква ще бъде реакцията на Тереза ​​Май, но премиерът ще трябва да се придържа към «твърдата реторика», която присъства в речта й.

Въпреки че, според мнението на автора, все още не е ясно, защо Кремъл ще се  замесва в инцидент с отравяне  в толкова неподходящо време — няколко дни преди изборите и по-малко от 100 дни преди началото на Световното първенство по футбол.

И ако Кремъл не носи отговорност за отравянето на Скрипал, как Русия ще успее да убеди Великобритания, пита авторът.

В момента можем само да се надяваме, че здравият разум ще надделее и в двете страни «, защото ни предстоят трудни времена», пише Sky News.

News Front
Източник:https://news.sky.com/story/may-and-putin-what-is-their-next-move-11287845

Тагове: ; ; ;