Глобалните тенденции от началото на 2018 година предвещават, че тази година ще бъде още по-разрушителна, опасна и хаотична от предишната.

Това се вижда от ежегодния «Доклад за световните заплахи през 2018» от Световни икономически форум в Давос, а и от изявленията по време на Мюнхенската конференция по сигурността.

Перспективите пред световния ред ще се определят от три глобални тенденции, касаещи мира и сигурността.

Първо, увеличават се вътрешнодържавните конфликти, които варират от улично насилие до тероризъм, завземане на останалите без управление пространства от терористи и екстремистки групировки, сепаратистки движения и граждански войни.

Те са избухнали на всички континенти и главно се водят с използването на стрелково оръжие и лека артилерия, макар в някои случаи вече да е фиксирано използването на химическо и биологично оръжие.

В болшинството от тези конфликти жертви са невинни граждански лица.

Второ, засилват се междудържавните конфликти и хибридните войни между регионалните играчи и световните държави, включително дори някои страни, притежаващи ядрено оръжие.

Сред тях са хаотични сблъсъци в Сирия и около нея с участието на Русия, САЩ, Иран, Израел и Турция, където е възможна сериозна ескалация на военните действия.

По аналогичен начин Иран и Саудитска Арабия се противопоставят помежду си в Йемен, а Китай хвърля предизвикателство на крайбрежните страни в Южно-Китайско море.

Тези териториални, идеологически и законови спорове включват сблъсък между различни тълкувания на международните норми и закони.

В съчетание с програмите за модернизация на ядрените въоръжения и военните доктрини, които допускат използването на ядрено оръжие, характерът на възникващата нова структура на междудържавните конфликти съдейства за глобалния хаос и ядрения такъв.

Наистина, неотдавна публикуваният Обзор на състава и броя на ядрените сили на САЩ  (NPR) застави много експерти да се опасяват, че дългият «ядрен мир» може да отстъпи мястото на ядрена война.

Трето, съществуват множество скрити и нови транснационални заплахи, с които нито една страна няма да може да се справи само със собствени сили.

Те варират от случаи на пандемия (наблюдава се подобно избухване на заболявания вследствие на разпространението на вирусите Ебола и Зика), стихийни бедствия (цунами и земетресения), а също климатични промени, до дейността на международните екстремистки организации, кибератаките и глобалните мрежи за разпространение на ядреното оръжие.

Например, последният доклад на ООН за ситуацията в Северна Корея показа, че, независимо от строгите санкции, Пхенян е успял да спечели около 200 милиона долара чрез сложна мрежа за разпространение на ядрени технологии, която преминава през Китай, Европа, Малайзия.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;