Майк Помпео, външнополитическият ястреб, който бе посочен от

президента на САЩ Доналд Тръмп за наследник на уволнения държавен секретар Рекс Тилърсън, може да отмести американската дипломация още по-надясно. Ето какво е казвал директорът на ЦРУ и бивш конгресмен от Канзас за горещите теми от глобалния дневен ред, пише в материал американската агенция Bloomberg, цитирана от Фокус.

Иранската ядрена сделка

„Очаквам с нетърпение момента, когато ще отменим тази катастрофална сделка с най-големия спонсор на тероризма в света“ – 17 ноември 2016 година в своя „Туитър“, който е деактивиран, когато Помпео става директор на ЦРУ.

Русия и намесата в изборите на САЩ

„Руснаците се опитаха да се намесят в изборите президентските избори в САЩ през 2016 година. Те са го правили и преди това. Има дълга история на опити на Русия да окаже влияние на САЩ…“, заяви Помпео на 11 март пред Fox News.
„Не съм забелязал забележимо намаляване на тяхната активност. Очаквам, че ще се опитат да го направят отново“, в интервю пред BBC на 30 януари 2018 година.
По време на изслушването си на 12 януари, преди да поеме поста директор на ЦРУ, Помпео заяви, че Русия е голяма заплаха за САЩ и се е „върнала на световната сцена агресивно, нахлувайки и окупирайки Украйна, заплашвайки Европа и отказвайки да помогне за разгромяването на „Ислямска държава“.

Северна Корея

“Президентът не прави театър“, заяви Помпео за планираната среща между Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун. „Той ще реши проблема“ – 11 март пред Fox News Sunday.
“Администрацията ще държи очите си широко отворени. И през цялото време, докато се провеждат преговорите, натискът върху Северна Корея ще продължи да се покачва“ – 11 март пред Face the Nation.
Китай
„В случая Си Дзинпин се сдоби с огромна лична власт. Той събра много от лостовете на властта в себе си… Но от гледна точка на САЩ, администрацията беше пределно ясна, че ще се противопостави на китайската заплаха“ – 11 март пред Fox News Sunday.
“Администрацията е подготвена и вече работи, за да се противопостави на китайските заплахи, така че да може да имаме добри отношения с Китай, по начин, от който светът отчаяно се нуждае“ – отново 11 март пред Fox News Sunday.

Сирия

Помпео обвинява и Русия, и Иран, че заплашват интересите на САЩ, преследвайки дългосрочните си интереси в Сирия, пише Bloomberg.
„Президентът ме пита почти всеки ден какво знае разузнаването за употребата на химически оръжия от сирийския режим и кой друг, руснаците или иранците, може да е отговорен за тях“ – 11 март пред Face the Nation.

Афганистан

САЩ „правят всичко по силите си, за да доведат талибаните на масата за преговори в Афганистан. Талибаните нямат никакви надежди да спечелят войната на бойното поле, а за да го направят няма да им е достатъчно да имат убежище в Пакистан“ – 20 октомври 2017 година пред Associated Press.

Венецуела

„Кубинците са там; руснаците са там, иранците и Хизбулла са там“, заяви Помпео относно заплахите за САЩ, които поставя южноамериканската страна ако икономическата криза продължи да дестабилизира страната. „Това е нещо, което заплашва да се превърне в много, много голям проблем, така че Америка трябва да се отнесе много сериозно“ – 13 август 2017 година пред Fox News.

Шпионирането на съюзници

„Защо бихме шпионирали Германия? Излиза, че това е мястото, където се разхожда „Ал Кайда“. Защо бихме шпионирали приятелите си? Защото това е място, където могат да се намерят хора, които се опитват да нанесат огромни вреди на Америка“ – 4 ноември 2013 година в реч пред студентите от университета в Уичита

Сега

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;