Белият дом вчера беше домакин на международна среща за хуманитарната криза в ивицата Газа, но палестинската власт я бойкотира заради политиката на американския президент Доналд Тръмп по въпроса за Ерусалим, съобщи Ройтерс. В срещата участваха представители на 19 страни, включително Израел, държавите от Залива и няколко европейски страни.
През декември м.г. Тръмп реши да признае Ерусалим за столица на Израел и да премести там американското посолство, намиращо се в Тел Авив. Това разгневи палестинците и други американски съюзници, припомня агенцията.

Правителството на Тръмп е също почти готово с мирен план за Близкия изток и американски представители заявиха, че вчерашната конференция е част от бъдещите преговори.
На срещата бяха обсъдени потенциални проекти в електро- и водоснабдяването, както и в здравеопазването, но американски представители не пожелаха да разкрият конкретни предложения. Източник от американското правителство изтъкна, че много проекти могат да бъдат изпълнени без помощта на палестинската власт, но целта е тя в крайна сметка да участва в многостранния процес.

Ивицата Газа страда от висока безработица, достигаща близо 44 процента, и мнозина там обвиняват Израел, че е наложил икономическа блокада на палестинския анклав, която драстично е ограничила движението на хора и стоки.
Но жителите на Газа упрекват също собствените си лидери, оплаквайки се от борбата за власт между ислямисткото движение Хамас, което взе властта в Газа през 2007 г., и светската партия Фатах на подкрепяния от Запада палестински президент Махмуд Абас, отбелязва агенцията.

Тагове: ; ;