Русия до момента сериозно ограничаваше своите действия в Сирия, но тази ситуация едва ли може да продължи, пише  Йост Хилтерман за австралийското издание The Interpreter, свързано с водещия аналитичен център на Австралия — Института за международна политика «Лоуи».

«Москва стои на мястото на шофьора, контролирайки ситуацията в Сирия, но не иска да предприеме следващата стъпка. Тя наблюдава напускането на САЩ от световната арена, но или не желае, или не може да поеме ролята на краен арбитър», казва Хилтерман.

 

«Но Русия няма друг избор, освен да направи по-решителна стъпка, ако тя иска да запази своите завоевания: да обезпечи оцеляването режима на Асад и перспективата за мир в Сирия, за чието възстановяване ще са необходими много средства.

Западните страни вероятно ще трябва да се съгласят с подобен изход, за да спре войната и потокът бежанци към Европа».

Опасността от това, че Русия ще предпочете да не увеличава напрежението, се заключава в това, че същото само ще поощри другите държави, което може да доведе до ескалация и мащабна прокси-война, казва експертът.

«На този етап Москва се въздържа от по-активни действия, всяка страна ще прибягва до военни средства, за да може да провери твърдостта и издръжливостта на противниците си, установявайки свои правила.

Но това е рискована игра, включваща високоточни оръжия и технологии, както и вземането на мълниеносни решения и (за съжаление) склонността на човека към грешки в съжденията и оценките».

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ;