Южна Корея и Япония се обединиха днес около мнението, че максималният натиск върху Северна Корея трябва да бъде запазен, докато тя предприеме конкретни действия за успокояване на безпокойствата за нейната ядрена и ракетна програма. Това обяви японският министър на външните работи Таро Коно, цитиран от Ройтерс.

«Япония и Южна Корея се съгласиха да продължат да оказват максимален натиск върху Северна Корея, докато той доведе до конкретни действия», каза Коно пред репортери след среща с директора на южнокорейската Национална разузнавателна служба Су Хун. Японският външен министър отказа да обясни какви ще бъдат тези конкретни действия. Той освен това не уточни дали Япония е смекчила позицията си, че Северна Корея първо трябва да вземе мерки за успокояване на безпокойствата за нейната ядрена и ракетна програма, преди да се преговаря с нея.

Японският външен министър обаче обяви, че страната му е готова да предостави средства на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), ако са необходими инспекции на севернокорейски обекти. Япония ще работи в тясно сътрудничество със Съединените щати и Южна Корея, включително по въпроса за отвлечените в миналото от Северна Корея японски граждани, подчерта Коно.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп се съгласи да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун до края на май. Южнокорейският президент Мун Дже-ин също планира среща с Ким до края на следващия месец, припомня Ройтерс.

Според говорител на южнокорейското президентство Коно е определил тези развития като «почти чудо». Японският външен министър благодарил на шефа на южнокорейското разузнаване за положените от страната му усилия за успокояване на напрегнатата ситуация на Корейския полуостров.
Су е в Токио, за да обсъди неотдавнашното си посещение в Пхенян, при което двете Кореи се договориха за среща на върха. Миналата седмица шефът на южнокорейското разузнаване направи визита във Вашингтон, отбелязва Ройтерс.

Директорът на южнокорейската Служба за национална сигурност Чун Ею-йо, който оглави делегацията, посетила наскоро Пхенян, бе приет днес от китайския президент Си Цзинпин, предаде Асошиейтед прес.
Ситуацията на Корейския полуостров «претърпя (в последно време) много положителни промени», отчете Чун. Той похвали пред Си ролята на Китай, за да бъде склонена Северна Корея към преговори, и обеща Сеул да продължи да работи в тясно сътрудничество в Пекин.

На Корейския полуостров има сериозна възможност за успокояване на ситуацията и диалог, заяви китайският президент. Той призова всички страни да се съсредоточат върху фундаменталните цели за превръщане на Корейския полуостров в зона, свободна от ядрени оръжия, и за установяване там на мир и стабилност.
Тогава на полуострова «ще настъпи ден на топене на дебелия лед и на разцъфтяване на пролетни цветя», каза Си Цзинпин.
Над 90 процента от външната търговия на Северна Корея минава през Китай. Пхенян понесе тежък удар, откакто Пекин се съгласи на затягане на санкциите и засилване на натиска върху него заради ядрената и ракетната му програма, отбелязва АП.

БТА

Тагове: ; ;