Скрипал, напълно вероятно, е отровен от сътрудниците на британските или америкаските спецслужби, твърди руски военен експерт.

Отравянето на екс-сътрудника на Главното разузнавателно управление към Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия Сергей Скрипал, вероятно, е организирано от специалните служби на Великобритания или САЩ, счита руският военен експерт генерал-майор Владимир Багатирьов.

«С голяма доза на вероятност може да се твърди, че операцията по убийството на Скрипал е била разработена и осъществена от сътрудниците на специалните служби на Обединеното Кралство.

Не е изключено да са били задействани и американските им колеги», заяви във вторник В. Багатирьов, който в миналото оглавява едно от управленията на Министерството на отбраната на Русия.

Той твърди, че има няколко причини, в резултат на които е била осъществена тази провокационна по отношение на Русия операция.

По-рано се съобщи, че бившият полковник от ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия след отравянето в Солсбъри са в кома, съобщава телевизия  Sky News, позовавайки се на източници.
Отбелязва се, че в кома е и пострадалият служител от полицията. Понастоящем те са в реанимацията.

 

Sky Sources: Former spy Sergei Skripal, his daughter Yulia and a police officer who first attended the scene are in a coma in intensive care following exposure to a nerve agent in Salisbury

Скотланд Ярд не пожела да коментира съобщението.
«Не разкриваме никакви имена и не даваме никакви допълнителни коментари освен тези, които вече бяха казани на пресконференцията», заявиха от там.
По-рано от Скотланд Ярд заявиха, че състоянието на двамата човека, хоспитализирани след отравяне в Солсбъри, е критично.
Както бе съобщено, с делото за отравянето в Солсбъри се е заел отделът от полицията във Великобритания за борба с тероризма, макар инцидентът да не се счита за терористичен акт.
Москва не разполага с информация какво е могло да бъде причина за инцидента с бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал, но този случай вече се използва за нагнетяването на антируската кампания на Запад.
Това каза на брифинг официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова.
Захарова: инцидент со Скрипалём используется для нагнетания антироссийской кампании на Западе

«Не разполагаме с информация какво е могло да бъде причина за тази история. В същото време обръщаме внимание, че случилото със Скрипал веднага започна да се използва за още по-голямо нагнетяване в западното медийно пространство на антируската кампания. Още преди изясняването на ситуацията си тиражират традиционните измислици», каза Захарова.

Тя добави, че в тази кампания се вижда абсолютно режисиране.

Честно казано, друга оценка, освен провокативните измислици с цел усложняване отношенията между нашите страни, е трудно да се направи», подчерта тя.

По-рано СМИ съобщиха, че в търговския център в Солсбъри 66-годишен мъж и 33-годишна жена са се почувствали зле в резултат на «въздействието на неизвестно вещество»  и са били хоспитализирани.

Съединените щати имат «пълно доверие» в заключенията на британското разследване, че Русия е «вероятно отговорна» за нападението с нервнопаралитично вещество срещу бивш руски шпионин във Великобритания, заяви американският топ дипломат, цитиран от ДПА.
«Никога няма оправдание за такъв тип нападение — опит за убийство на гражданин на територията на суверенна държава — и сме възмутени, че Русия, изглежда, отново е демонстрирала подобно поведение», каза Тилърсън.
«Съгласни сме, че трябва да има сериозни последици за виновниците — и извършителите на престъплението, и тези, които са го поръчали», добави той.

News Front

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;