Терористите в Източна Гута подготвят провокация с инсценирането на употреба на химическо оръжие, което САЩ използват като повод за удар по Дамаск.
Това заяви началникът на Генералния щаб на ВС на Русия генерал Валерий Герасимов.
Генштаб ВС России предупредил о подготовке США к удару по Дамаску«
«Имаме достоверна информация, че терористите се подготвят за инсцениране на употреба от правителствените войски на химическо оръжие срещу мирното население», заяви Герасимов.
Според него, в Източна Гута е събрана «масовка» от жени, деца и старци, които трябва да изпълнят ролята на жертви от употребата на химическо оръжие.
Според негови данни, на мястото вече се намират активисти на «Белите каски», а също снимачни групи със съответната апаратура.
«Това се потвърждава от откритата лаборатория за производството на химическо оръжие в освободения от терористите град Афтрис.
Според наличните данни, след провокацията САЩ планират да обвинят в употреба на химическо оръжие правителствените войски на Сирия, а след това да представят пред световната общност така наречените доказателства за уж масова гибел на мирно население по вина на сирийското правителство и «подкрепящото го руско ръководство», добави генералът.
В отговор американската страна има намерение да нанесе удар по «правителствените квартали на Дамаск».
По-рано МВнР на Сирия също предупреди, че терористите могат да инсценират химическа атака, а след това да обвинят за случилото се сирийското правителство.
На 12 март постоянният представител на САЩ към ООН Ники Хейли заяви, че американската страна е готова към нови действия в Сирия.
Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;