Руската междуконтинетална ракета РС-28 «Сармат» няма и в близко време няма да има аналог.

Това заяви командващият Ракетните войски със стратегическо предназначение генерал-полковник Сергей Каракаев.

Според него, до 2025 година на въоръжение в РВСН трябва да постъпят над 40 «Сармати», които да заменят съществуващия арсенал от Р-36 М.

Както отбелязва Каракаев, ракетата може да поразява цели на всякакви разстояние по цялото земно кълбо и да преодолява всички граници на ПРО.

Командващият Ракетните войски със стратегическо предназначение генерал-полковник Сергей Каракаев сподели за някои възможности на междуконтиненталната балистична ракета  (МБР) РС-28 «Сармат».

«Тя ще замени ракетата «Воевода». Габаритните характеристики на «Сармат» позволяват тя да бъде разположена в наличните шахти на пусковите установки при минимална доработка на инфраструктурата в районите на позициониране», отбеляза Каракаев.

Според него, изпитанията на ракетата «Сармат», която ще превъзхожда своята предшественици по много показатели, са стартирали през декември 2017 година.

До 2025 година в РВСН трябва да постъпят над 40 40 РС-28, които ще заменят Р-36М.

«Ракетният комплекс «Сармат» няма и в близко време няма да има аналог в световното бойно рекетостроене», добави командващият Ракетните войски със специално предназначение на Русия.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ;